Comportamentul alimentar

Ierarhizarea calităţilor alimentelor pe criteriul păstrării sănătăţii ar trebui să respecte următoarea ordine:

▪ salubru;

▪ nutritiv;

▪ plăcut.

(Din păcate, omul, rob al plăcerii oferite de aliment, pune pe locul întâi ceea ce normal trebuie pus pe al treilea loc!)

 

Bucătăria zilelor noastre a devenit laborator! Frecvent substanţele naturale sunt înlocuite cu cele chimice, alteori sunt falsificate (vinul, untul, dulceaţa etc. – conţin multe produse chimice nenaturale), având acţiune distrugătoare asupra metabolismului. Suntem sănătoşi sau mai puţin sănătoşi în funcţie de câtă sănătate luăm prin alimentaţie.

Alimentele rafinate consumă sistemele enzimatice inducând perturbări pentru care omul caută remedii sofisticate, care continuă  asocierea răului alimentar!

Alimentaţia constituie un factor de prim ordin în reacţiile de răspuns ale organismului. O raţie echilibrată între diferitele principii alimentare constituie o premiză importantă în prevenirea bolilor, dar şi în evoluţia lor atunci când s-au declanşat deja. Raportul dintre diferite principii alimentare influenţează capacitatea de răspuns a organismului. Astfel, o alimentaţie săracă în proteine reduce capacitatea de apărare şi favorizează apariţia bolilor infecto-contagioase, întârzie cicatrizarea plăgilor. Un aport deficitar de calciu creşte frecvenţa osteopatiilor, a reumatismului cronic.

Factorii sociali şi factorii de mediu influențează calitatea factorilor biologici, calitatea vieţii. Obiceiurile, stresul, apa clorinată, excesul sau insuficienţa alimentelor sunt factori care afectează sănătatea. Se recomandă echilibru psihic şi consumul unor cantităţi de alimente corespunzătoare nevoilor acestuia.

Cercetătorii din domeniu sunt de acord că bolile sunt condiţionate cel mai adesea de noile condiţii de civilizaţie: ▪ schimbarea alimentaţiei (pâinea albă, laptele pasteurizat, alimente grase, prăjite, fierte, zahărul şi sarea etc.);

▪ apa tratată;

▪ aerul poluat;

▪ pierderea obiceiului de a munci fizic;

▪ rezolvarea problemelor de sănătate prin produse farmaceutice.

Greşelile alimentare pot fi tolerate de organism pentru că atât sângele cât şi organele se regenerează la un anumit interval de timp. Dar ele trebuie să rămână doar greşeli şi să nu devină obişnuinţe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.