Prevenirea rahitismului la copil

Rahitismul are la bază o carență de vitamina D, vitamina esențială mineralizării țesutului osos. Rahitismul se poate manifesta la toți copiii care trăiesc în zonele temperate sau nordice – în general mai puțin însorite sau – ca particularitate: cu rată mare de poluare. Desigur, vitamina D este foarte importantă pentru copii, al căror țesut osos este în formare în perioada creșterii.

 

Rahitismul este, de regulă, boala primilor doi ani de viață și debutează la numai câteva saptamâni de la naștere dar poate fi preîntâmpinat prin administrarea unor doze suplimentare de vitamina D.

 

Prevenirea rahitismului

Vestea bună este că rahitismul se poate preveni. În Romania, o țară temperată, poluată – în mod practic, toți copiii pot dezvolta rahitismn. De aceea, există o politică națională de prevenire a bolii care prevede administrarea de vitamina D bebelușului încă din ziua a 7-a după naștere. Administrarea vitaminei D se continuă până la vârsta de 2 ani și jumatate. Administrarea se face pe cale orală – prin picături.

 

Profilaxia se bazează pe suplimentarea vitaminei D, sub formă de preparate medicamentoase. Profilaxia trebuie să fie începută antenatal, prin administrarea de vitamina D și preparate de calciu în ultimul trimestru de sarcină.

 

Suplimentarea cu vitamina D continuă din primele zile după naștere și la nou-născutul alimentat natural și la cel artificial, timp de 18-24 luni continuu, apoi până la vârsta de 5 ani în timpul rece al anului.

 

Sursa: http://www.desprecopii.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.