Retinopatia diabetică

Atunci când află că au diabet, oamenii sunt cel mai frecvent speriaţi de perspectiva pierderii vederii. Această teamă e mai puternică decât teama de alte complicaţii precum insuficienţa renală, pierderea unui picior sau chiar coma diabetică. Din păcate însă medicii văd în continuare cazuri în care oamenii se prezintă pentru prima dată la oftalmolog cu pierderea vederii veche de luni de zile pe ambii ochi. Dacă aveţi diabet, nu vă resemnaţi: controlaţi diabetul, solicitaţi examinarea fundului de ochi, acceptaţi tratamentele propuse de oftalmolog!

 

Când se instalează retinopatia diabetică?

La pacienţii cu diabet de tip 1 (insulino-dependent), retinopatia este extrem de rară în primii 5 ani de diabet. În schimb, în tipul 2, retinopatia poate fi deja instalată când diabetul e descoperit! După 10 ani de boală, 70% din pacienţi au un stadiu mai uşor sau mai sever de retinopatie.

 

Ce sunt stadiile de evoluţie ale retinopatiei diabetice?

La început retinopatia este neproliferativă, caracterizată prin variate afectări ale vaselor mici de sânge, care pierd mici cantităţi de lichid. Aceasta duce în timp la îngroşarea zonei centrale a retinei: edemul macular diabetic, care scade vederea. Retinopatia proliferativă înseamnă apariţia unor vase noi de sânge la nivelul retinei (neovase). Acestea reprezintă un pericol iminent de complicaţii precum sângerarea masivă intraoculară (hemoragia vitreană) sau dezlipirea de retină. De asemenea, o complicaţie severă este şi glaucomul neovascular, caracterizat prin presiune intraoculară mult crescută – adesea cauzatoare de dureri oculare – şi risc important de orbire.

 

Controlul anual al fundului de ochi depistează boala înainte de apariţia primelor simptome

De fapt, scopul nostru este să diagnosticăm retinopatia, pe cât posibil, înainte ca pacientul să aibă simptome. Acest lucru se face prin controlul anual al fundului de ochi la toţi pacienţii cu diabet. Atunci când observăm o retinopatie uşoară, vom îndesi controalele, pentru a găsi momentul optim pentru tratamentul laser sau injectabil. Din păcate, există încă mulţi pacienţi care nu sunt examinaţi oftalmologic în mod regulat, ci se prezintă la luni de zile după ce vederea a scăzut. Şi în aceste cazuri tratamentul merită efectuat, dar rezultatele finale vor fi mai slabe.

 

Înceţoşări ale vederii cu durata de minute sau ore sunt relativ obişnuite, mai ales la inceperea tratamentului antidiabetic. De regulă ele nu înseamnă retinopatie. Scăderea progresivă a vederii trebuie însă să aducă pacientul la oftalmolog, chiar dacă ultimul control a fost normal. Doar medicul poate discerne diversele afecţiuni oculare posibile.

 

Poate fi prevenită retinopatia diabetică?

Există pacienţi cu diabet vechi de zeci de ani care au retina normală. Pe scurt, un ţel important este menţinerea unei hemoglobine glicozilate sub 7%, ceea ce ar dovedi un control bun al diabetului pe termen lung. Există şi medicamente care, administrate luni sau ani de zile, reduc progresia retinopatiei (medicul va cântări în fiecare caz opţiunea de a le recomanda).

 

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.