Disfagia

Disfagia este un simptom complex, caracterizat prin dificultatea în deglutiție.
Deglutiția este dificila, uneori imposibilă, cu refularea alimentelor pe nas, în unele cazuri, sau cu trecerea alimentelor în căile respiratorii.

Exista disfagie pentru solide – deglutiția alimentelor solide este dificilă sau imposibilă, disfagie pentru lichide – alimentele solide pot fi înghițite, însă lichidele nu, precum și disfagie totala – nu pot fi înghițite nici alimentele solide, nici lichidele.

Disfagia poate fi de cauza orofaringiană sau de cauza esofagiană.

Disfagia orofaringiană poate sa apară prin:

  • Leziuni la nivelul cavitații orale – leziune a limbii, faringelui, care determină durere și interferă cu mișcarea normală a limbii. Disfagia se însoțește în aceste cazuri de durere la înghițit (odinofagia). Exemple de leziuni: abces faringian, abces amigdalian, faringita, cancer lingual, faringian, tiroidita acută.
  • Afecțiuni care duc la modificarea mișcărilor limbii și faringelui: miastenie, sclerodermie, amiloidoză.
  • Leziuni neurologice – afectează motilitatea faringiana – în leziuni care intereseaza bulbul (accidente vasculare, poliomielita, nevrita de glosofaringian)
  • Cancer de laringe sau tiroidian care invadează laringele – determină disfagie cu pătrunderea alimentelor în căile respiratorii.

Disfagia esofagiana apare inițial pentru alimentele solide și în timp poate deveni totală. Disfagia esofagiana apare în: esofagită peptică, acalazie, cancer de esofag, esofagită de reflux, spasm esofagian.

Disfagia esofagiana este descrisa de către pacient ca o trecere dificilă a alimentelor imediat după înghițire, localizată retrosternal.

http://www.terapiamedicala.ro/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.