INFARCTUL MIOCARDIC – din ce in ce mai frecvent la adultii tineri

La nivel global, in fiecare an aproximativ 7 milioane de oameni sufera un infarct  miocardic acut. La noi in tara, la fiecare 30 minute un roman este diagnosticat cu infarct miocardic acut. Din pacate unul dintre 10 pacienti cu infarct miocardic acut nu supravietuieste. In ultimii ani asistam la o explozie a numarului de infarcte miocardice la adultii tineri, iar Galatiul nu face exceptie. De la inceputul anului au fost diagnosticati pacienti cu infarct miocardic acut chiar si la varste sub 40 de ani. In urma cu 20-30 de ani infarctul miocardic la tineri era atat de rar incat cazurile erau subiect de comunicari stiintifice. Din pacate in ultima perioada aceasta patologie tinde sa devina o obisnuinta in serviciile de medicina de urgenta si cardiologie de urgenta.

Infarctul miocardic  acut se produce atunci cand o artera de la nivelul inimii este blocata de un cheag de sange. Cheagul de sange se formeaza in majoritatea cazurilor la nivelul placilor de colesterol. Blocarea circulatiei intr-un vas arterial duce la necroza (moartea) celulelor inimii din acel teritoriu producandu-se un infarct miocardic acut.

Cel mai tipic semn clinic este durerea retrosternala, situata in mijlocul pieptului. Aceasta durere poate iradia la baza gatului sau pe ambele brate si poate fi insotita de transpiratii abundente, senzatie de greata si lipsa de aer. In situatia in care o persoana are aceste simptome se recomanda solicitarea serviciilor de medicina de urgenta. Prima investigatie care trebuie efectuata de urgenta este o electrocardiograma. Pacientii cu suspiciune de infarct miocardic acut trebuie sa ajunga urgent la spital deoarece tratamentul pentru infarctul miocardic acut are beneficii maxime in primele 12 ore (de preferat in primele 6 ore ) de la debutul simptomelor.

Majoritatea covarsitoare a celor care fac infarct la varsta sub 45 – 50 de ani este reprezentata de barbati. Femeile fac mai rar infarct miocardic pana la 50 de ani deoarece sunt protejate hormonal pana la menopauza.

Principalii factori care determina aparitia infarctului miocardic la tineri sunt: dieta, fumatul, stresul, sedentarismul, obezitatea. Consumul exagerat de grasimi animale si dulciuri, dar si un stil de viata dezordonat contribuie la cresterea riscului de infarct miocardic la tineri. Fumatul ramane cel mai important factor de risc pentru aceasta categorie de pacienti. Majoritatea adultilor tineri care fac infarct fumeaza de la varste fragede. Un barbat care fumeaza are un risc de cel putin 10 ori mai mare decat unul nefumator sa faca un infarct de miocard. Cercetarile recente au arata ca si fumatul pasiv este considerat un factor de risc. Sedentarismul si obezitatea contribuie deasemeni la cresterea riscului cardiovascular la tineri. Consumul excesiv de dulciuri concentrate si grasimi animale a crescut numarul tinerilor cu valori mari ale colesterolului si diabet zaharat.

La femeile tinere utilizarea contraceptivelor orale in combinatie cu fumatul poate creste riscul de infarct miocardic.

Infarctul miocardic la tineri reprezinta o situatie cu un impact socio-economic foarte important, de multe ori dramatic la nivel de familie. Un adult tanar care face, in functie de gravitatea infarctului nu va putea merge la serviciu o anumita perioada si nu de putine ori va deveni un pensionat medical pentru restul vietii. Astfel aceasta situatie creeaza un impact financiar si emotional negativ in familia respectiva.

Abuzul de cocaina poate determina infarct miocardic la tineri chiar in absenta celorlalti factori de risc anterior mentionati. Unele tulburari de coagulare din nastere sau dobandite pot deasemeni determina infarcte la tineri. Istoricul familial de infarct miocardic sau angina pectorala poate fi deasemeni un factor de risc ce nu trebuie neglijat.

Din nefericire tinerii merg foarte rar la un control cardiologic in absenta simptomelor si foarte putini isi fac in scop preventiv analize de sange. Cel mai frecvent adultii tineri ajung la cardiolog cand in familie sau in grupul de prieteni cineva face un infarct sau o complicatie cardiaca, impinsi de teama de a nu li se intampla ceva similar.

Renuntarea la fumat, o dieta sanatoasa, evitarea pe cat posibil a stresului, efectuarea de efort fizic zilnic pot contribui la scaderea riscului producerii unui infarct de miocard.  Masurile de preventie a bolilor cardiovasculare trebuie in curajate si la aceasta categorie de varsta.  Putem spune ca preventia incepe in familie inca din copilarie. Obiceiurile alimentare sanatoase, evitarea sedentarismului, un stil de viata echilibrat  trebuie cultivate in primul rand la nivelul fiecarei familii si ulterior la nivelul societatii in general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.