E vară .. e soare… e vacanță!!!!

E mijlocul verii si gandul ne zboara la vacante, dupa-amieze libere in care sa lenevin intr-un balansoar sau la intalnirile cu prietenii la o terasa. Soarele si caldura pot deveni insa din prieteni dusmani aprigi daca nu respectam cateva reguli.

In timpul zilelor toride ar fi bine sa evitam sa iesim afara in intervalul orar 11-16 si atunci cand suntem nevoiti sa o facem sa alegem zonele umbrite. Se recomanda purtarea hainelor racoroase, deschise la culoare, de preferat din materiale naturale cum ar fi bumbacul si inul. Nu trebuie uitate acasa nici palariile de soare, pentru preveniea insolatiei.


Hidratarea este deosebit de importanta in timpul verii, deoarece pierdem multe lichide prin transpiratie.  Sa nu uitam ca organismul nostru contine doua treimi apa. Ar fi bine sa consumam cel putin  2L  de lichide zilnic, necesarul in zilele caniculare fiind insa mult mai mare. Alimentatia tebuie sa fie bogata in fructe si legume care hidrateaza. Atentie, cafeaua si bauturile alcoolice nu hidrateaza! Bauturile care contin cofeina au efect diuretic, care nu este benefic pentru organism vara. Aportul de fructe si legume proaspete ne ajuta sa compensam si pierderile de minerale prin transpiratie. Primele semne ca am pierdut excesiv calciu si potasiu prin transpiratie sunt crampele musculare si palpitatiile. Consumul alimentelor grase (carne grasa, mezeluri) trebuie evitat pe perioada verii.

In sezonul de vara creste numarul toxiinfectiilor alimentare, crescand riscul consumului de alimente contaminate. Microorganismele din alimente se dezvolta rapid la temperaturi mai mari de 30 de grade. In sezonul estival se recomanda sa acordam o atentie sporita alimentelor consumate, mai ales atunci cand in vacanta alegem sa servim masa cu familia sau cu prietenii la un restaurant sau la o terasa. Problemele digestive sunt mai frecvente vara si pentru ca vacantele si concediile aduc cu ele schimbarea obiceiurilor alimentare.  Atentie unde mancam si ce mancam !

Cei mai vulnerabili la temperaturile crescute sunt copii si varstnicii. Pacientii cu afectiuni cronice ar fi bine sa faca o vizita la medicul de familie pentru a primi recomandari specifice tipului de boala de care sufera, dar si adaptarea tratamentului pentru sezonul cald. Alegerea destinatiei de vacanta trebuie sa tina seama de afectiunile de care suferim, pentru a nu avea neplaceri.


Cei mai multi dintre noi, vara mergem la mare. Nu trebuie sa stam pe plaja mai tarziu de ora 11.  Expunerea prelungita la soare in timpul pranzului si lipsa de utilizarea a cremelor cu factor de protectie solara pot produce arsuri solare. Pielea este cea mai expusa la soare.  Nu se recomanda utilizarea cremelor de piele grase, care se absorb greu in piele deoarece ele impiedica pielea sa respire normal, favorizand acumularea murdariei la suprafata tegumentului. Dusurile reci, dar nu cu apa mai rece de 15° C ajuta la relaxarea picioarelor aducand o stare de confort in zilele cu soare arzator.

Caldura din timpul verii determina dilatarea vaselor sanguine, scaderea tensiunii arteriale si cresterea frecventei batailor cardiace care pot deveni suparatoare in cazul celor cu afectiuni cardio-vasculare. Aceste persoane trebuie sa-si reduca expunerea la soare, sa nu faca eforturi fizice mari, sa se hidrateze corect si sa ceara sfatul medicului in ceea ce priveste medicatia cardiologica pe perioada verii.

Sa nu uitam si de afectiunile produse de aerul conditionat.  Trecerea de la temperaturi de peste 35 de grade afara la 22-23 de grade in incaperi pare confortabila pentru moment, dar in realitate reprezinta o agresiune asupra organismului. Utilizarea prelungita a aerului conditionat poate exacerba afectiunile reumatolgice sau poate determina dureri de tip nevralgic. Acelasi efect il poate avea si utilzarea prelungita a aerului conditionat in masina. Sunt si persoane care in urma expunerii frecvente si prelungite la aerul conditionat la temperaturi mult mai scazute decat cele exterioate fac afectiuni oculare sau viroze respiratorii.


Vara e anotimpul perfect pentru a sta cat mai mult timp in aer liber. La mare sau la munte, prin paduri sau prin parcurile din oras, in curte sau pe balcon suntem expusi intepaturilor de insecte. Pentru a nu atrage insecte trebuie sa purtam haine largi cu maneci lungi, in culori deschise, neutre si sa utilizam un produs anti-insecte pe zonele care nu sunt acoperite de haine.

Vacantele trebuie planificate cu grija, mai ales daca sunt peste hotarele tarii. In frenezia pregatirilor bagajelor pentru concediu sa nu uitam niciodata si de sanatatea noastra. Calatoriile in alte zone ale lumii desi fascinante, determina schimbarea stilului obisnuit de alimentatie, schimba uneori programul de somn datorita diferentelor de fus orar si favorizeaza contactul cu agenti patogeni fata de care nu avem imunitatea pregatita. Atentie la temperaturile din zonele respective, la obiceiurile alimentare ale locului, dar si la vaccinurile pe care ar fi bine sa le facem inainte de a pleca in concediu. In felul acesta ne vom bucura din plin de farmecul zonelor vizitate, fara probeleme medicale.

Vara este un anotimp frumos, magic care ne face sa ne apropiem cel mai mult de natura. Nu exista anotimp care sa lase asupra noastra amintiri mai frumoase. Sa ne bucuram din plin de spledoarea verii, fara probleme de sanatate!


 „In principiu, nu cred ca exista ceva mai minunat ca o dupa-amiaza de vara calma, fara vant, cand nu se clatina nici o frunza, iar lumina se filtreaza prin crengi. Stai culcat in iarba, ascultand zumzetul insectelor care ciuruie linistea, privesti bucatile de cer ce se vad prin frunzisul unui copac, simti in nari mirosuri ametitoare, esti fericit si nu stii pentru ce. Nu-ti mai trebuie nimic in afara de ce esti.” (Octavian Paler)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.