Tratamentul cu ozon vs terapia clasică in afecțiunile artrozice

Dr Marcela Dragomir , medic primar medicină de urgență cu specializare în ozonoterapie și acupunctură

Tel 0731 221 027

Ameliorarea sau suprimarea durerii, simptom dominant în tabloul manifestărilor bolilor artrozice degenerative este cel mai important obiectiv  al tratamentului, imbunătățind în final calitatea vieţii.  Având în vedere beneficiul pe care un tratament trebuie să-l aducă stării de sănătate a pacienţilor, se impune alegerea unui plan de tratament individualizat.

Un studiu clinic comparativ între două, chiar trei terapii (tratament medicamentos clasic, ozonoterapie și plasma imbogațită în trombocite-PRP) evidenţiază eficienţa fiecăreia, pentru a adăuga încă un argument în sprijinul ideii că întotdeauna binele bolnavului trebuie să primeze şi pentru aceasta trebuie administrată terapia cea mai potrivită cazului şi momentului.  Studiul a cuprins un protocol general şi câte unul particular pentru fiecare afecţiune, urmărindu-se evoluţia durerii și a mobilității articulare.

OBIECTIVELE au constat în compararea rezultatelor tratamentului cu ozon, faţă de tratamentul medicamentos, conform protocoalelor de terapie a durerii în  trepte dar și demonstrarea eficacităţii, siguranţei şi tolerabilităţii ozonului  în tratarea durerii reumatismale.

         Studiul a fost prospectiv, comparativ,  pe un număr de 256 de pacienţi, 134 femei şi 122 bărbaţi, împărțiți in cinci grupe.

CRITERIILE DE ALEGERE

  • frecvenţa patologiei;
  • predominanţa durerii și a tulburarilor funcționale  în tabloul clinic.
  • artrozele gr I,II,III (gonartroze, coxartroze, PSH)
  • durere vertebrală de cauză degenerativă (discopatii, hernii de disc, spondilartroze,etc)
  • acordul pacientului – pacienților li s-au explicat toate formele de terapie, alegerea  variantei de tratament aparținând acestora.

S-au facut urmatoarele recomandari:

  • se  preferă asocierea mișcărilor active și / sau pasive (gimnastică medicală)
  • scăderea în greutate, în cazurile cu obezitate
  • se interzice schimbarea formei de terapie pe perioada  tratamentului

Au fost excluşi din studiu: pacieții cu afecţiuni neoplazice,   psihice, cei care au urmat corticoterapie cu o lună înainte de începerea studiului, cei cu durere reziduală după intervenții chirurgicale, artrozele stadiul IV,  copiii și pacientele insărcinate , dar și cei care au schimbat forma de terapie pe perioada tratamentului.

          S-a monitorizat evoluția  durerii și recurența ei timp de 3 luni de la finalizarea tratamentului.

Rezultatele au fost evaluate la începutul  tratamentului, la 14 zile, 1 lună, 2 și 3 luni.

 LOT TOTAL   = 256 pacienti (134 femei, 122 barbati)

  • tratatament clasic,  medicamentos  = 95
  • tratatament cu ozon = 85
  • ozon+ tratament clasic = 28
  • ortoplasma = 25
  • ortoplasma + ozon = 23

VÂRSTA MEDIE a lotului de lucru este 50.47 ani .

Ar putea intra în discuție, cum influențează mediul de proveniență apariția afecțiunilor artrozice (factorii de mediu, culturali, alimentari, sociali, etc), la pacienții din mediul rural predominând afecțiunile articulare, iar la cei din urban sunt mai frecvent întâlnite afecțiunile coloanei vertebrale.

ALCĂTUIREA  LOTULUI  DE STUDIU

Gonartroză = 73

Coxartroză = 33

Gonartroză + coxartroză = 22

Periartrită scapulo-humerală = 19

Afecțiunea degenerativă a coloanei vertebrale ( lombosciatică, hernie disc, cervicartroză, spondiloză cervicală) = 109

TERAPIA DURERII

 Tratamentul clasic, medicamentos, a cuprins gradual: analgezic + AINS + decontracturant muscular + opioid + gabapentin

Ozonoterapia  – au fost luate în studiu  1322 ședințe ozon  (medie 11.7 sedinte / pacient, la o concentraîie medie de  8.83 µg/ml)

Indiferent de modalitatea de tratament aleasă, conform scalei numerice a durerii, intensitatea durerii a fost aproximativ egală , atât la femei cât și la bărbați (7,5) iar după 2 săptămâni, durerea a scăzut la o medie de 3, la toate variantele de tratament care au inclus ozonul, spre deosebire de terapia clasică.

Este remarcabilă scăderea importantă a durerii la 3 luni de la începerea tratamentului la toți pacienții care au primit (și) altă formă de tratament decât cea clasică, asocierea ortoplasma + ozon conducând la cel mai bun rezultat. Asocierea tratament clasic cu ozonul nu aduce rezultate superioare ozonoterapiei, dar aduce rezultate superioare tratamentului clasic.

De asemeni, pacienții care au urmat tratament cu ozon au avut la sfârșitul celor 3 luni cel mai mic scor al durerii, în comparație  cu  tratamentul clasic.

Repetarea tratamentului (în decurs de 1-3 luni) a fost destul de frecventă la pacienții tratați doar medicamentos și aproape a lipsit la cei care au făcut ozon și/sau plasmă.

Dintre pacienții aflați la vârstă activă (164), 96  au un contract de muncă, 2  sunt șomeri, 66  fără ocupație. La cei cu contract de muncă care au urmat ozonoterapie sau tratament clasic , s-a monitorizat numarul de ZILE DE CONCEDIU MEDICAL / pacient, totalizând un număr de 1006 zile  (13  zile / pacient), în terapia clasică numarul total de zile de concediu medical  fiind  de  1.5  ori  mai mare decât in terapia cu ozon, recuperarea  pacienților care au primit ozon producându-se mai repede.

CONCLUZII

1.  Lotul ales a fost relativ omogen dacă ne referim la repartiția pe sexe, afecțiuni (artrozice/ vertebrale), tratament  (clasic/ozon)

2. La vârsta activă bărbații sunt mai afectati, femeile fiind protejate hormonal

3.  Afecțiunile artrozice sunt mai frecvente la cei proveniți din mediul rural, iar cele vertebrale la pacienții din mediul urban

4. Durerea a scăzut, mai repede la pacienții care au primit ozon,

5. Nr mediu de ședințe de ozon/ pacient a fost de 11.7

6. Numărul pacienților care au repetat tratamentul  în decurs de 3 luni a fost de trei ori mai mare în rândul celor care au ales varianta medicamentoasă,  recuperarea  celor care au primit ozon  realizându-se de două ori mai repede.

7. Asocierea ortoplasmă + ozon a condus la cel mai bun rezultat din grupurile studiate.

8. Asocierea tratament clasic + ozon nu aduce rezultate superioare ozonoterapiei, dar aduce rezultate superioare tratamentului clasic.

9. Pacienții care au urmat ozonoterapie au avut la sfârșitul celor 3 luni cel mai mic scor al durerii, în comparație  cu  tratamentul clasic.

10, Recuperarea pacienților care au facut tratament cu ozon a fost de două ori mai rapidă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.