E toamna iar…

Zilele de vara s-au scurs pe nesimtite si in calendar e din nou…toamna. Desi arsita soarelui nu se lasa inca invinsa de venirea calendaristica a toamnei, aroma  frunzelor aurii care au inceput sa cada incet pe alei, anunta ca vacanta se apropie de sfarsit.


 In febra rechizitelor, ghiozdanelor si al uniformelor scolare, parintii trebuie sa se ocupe si de dosarul medical de inscriere in unitatile de invatamant. Daca va numarati printre cei care-si duc copilul in colectivitate, atunci trebuie sa va pregatiti de o vizita la medic.  Pentru a putea fi primiti in colectivitate, toti copii care intra in sistemul de invatamant trebuie sa faca cateva analize. Este vorba despre exudatul faringian şi despre examenul coproparazitologic, examene obligatorii, fără de care nici un copil nu poate intra în creşă, grădiniţă sau şcoală. Aceste analize sunt foarte importante pentru ca astfel pot fi prevenite imbolnavirile in grup si raspandirea in cadrul colectivitatilor de copii a unor boli transmisibile. În plus, parintii trebuie sa aduca de la medicul de familie şi fişa vaccinărilor din schema obligatorie.


Atat parintii cat si educatorii, invatatorii sau profesorii trebuie sa inteleaga ca nici un copil bolnav nu trebuie sa intre in colectivitate pentru a preveni imbolnavirea celorlalti copii. In cazul gradinitelor in care se  serveste si masa este recomandat ca parintii sa informeze personalul gradinitei despre eventualele alergii sau intolerante alimentare pe care le are copilul. Cei mici au tendinta de a se imbolnavi mai usor cand sunt in colectivitati mari de copii, motiv pentru care, prin masurile de educatie primite in familie parintii pot preveni multe dintre aceste situatii (ex: spalatul pe maini dupa mersul la toaleta, tusitul in batista, spalatul pe maini inainte de masa)
Parintii ai caror copii incep scoala ar trebui sa mearga cu copilul la un examen medical general (la medicul de familie sau medicul pediatru) pentru a vedea daca micutul este apt pentru orele de sport. Daca la acest examen medicul evidentiaza probleme de sanatate sau daca copilul sufera de boli de inima sau boli respiratorii (mai ales astm bronsic) se recomanda consult de specialitate la medicul cardiolog sau pneumolog. O data cu inceperea scolii copiii vor fi implicati intr-o serie de noi activitati, in urma carora poate aparea oboseala, in special daca exista si conditii care sa mareasca efortul ocular: scris, citit, calculator. Primul pas in preventia problemelor de vedere il reprezinta examenul oftalmologic, in cadrul caruia medicul evalueaza starea de sanatate a ochilor copilului si va depista, daca este cazul, posibile afectiuni oculare.


Pentru copii care pasesc pentru prima data pragul scolii emotiile sunt mari deopotriva pentru ei si pentru parinti. De aceea se recomanda ca parintii sa poarte din timp discutii cu copilul despre provocarile anului scolar, despre noii colegi si despre doamna invatatoare.Unii copii sunt incantati ca vor interactiona cu colegi noi, altii devin insa usor anxiosi. In acelasi timp este foarte util ca in ultimele 2-3 saptamani de vacanta sa ne obisnuim copii cu orarul de somn din timpul scolii, stabilind in familie o ora de culcare rezonabila. Ziua trebuie sa inceapa cu un mic dejun sanatos si hranitor. Calitatea micului dejun poate influenta performanta scolara, dar si mentinerea unei greutati normale. Ghiozdanul trebuie adaptat inaltimii copilului, dar si capacitatii fizice a acestuia.
Fiecare toamna anunta ceva nou, un inceput de drum pe care pasii copiilor nostri ar trebui sa-l parcurga fara piedici. Sa ne asiguram ca vor parcuge acest drum fara probleme de sanatate.
Un Nou An Scolar cu multe succese si…sanatate!


“E toamna si din nou se aud copii,
Trecand pe strada mea….”

(Tatiana Donciu – “E toamna”)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.