De vorbă cu d-na Dr. Aurora Mihaela Caracostea

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1 miliard de persoane se reapuca de dieta o data la 3-4 luni, deoarece dietele functioneaza neurofiziologic pe termen scurt, dar si pentru ca suntem asa de tare incurajati sa vrem sa fim slabi, sa mancam fast-food sau sa renuntam la reguli alimentare de bun simt in context social.
În plus, toata lumea crede ca se pricepe la slabit.
DAR capacitatea ta de a arde grasimi scade daca te infometezi, daca nu consumi suficiente glucide si proteine, daca ai tulburari de somn, depresie, dormi cu TV aprins, daca consumi antibiotice si antiinflamatoare, daca ai colon iritabil sau daca nu mai esti in stare de nimic jumatate de zi dupa un efort intens.
Muschii atrofiati intra in haine mai mici, in timp ce procentul de grasime al tau creste, si vei ajunge sa nu iti mai poti macar mentine greutatea, devenind un dependent de diete. Si ce urmeaza? Mai intai vei manca mai putin, ca sa nu te ingrasi, dar nu vei slabi. Apoi vei manca si mai putin, si vei vedea ca incepi sa te ingrasi. Apoi vei renunta sa mai mananci putin, pentru ca oricum nu slabesti, cu gandul ca de maine te vei apuca de o dieta si mai drastica. Insa biologic, aceata aipoteza nu exista. Ce mananci acum, acum e metabolizat si tranformat in grasime. Nu maine.
Cu cat in istoricul tau ai tinut diete peste diete, cu atat se pierde capacitatea de a slabi si de a te antrena sa mananci normal.
Aici intervine nutritionistul, care „iti leaga sireturile cand tu nu mai stii sa o faci singur”.
Si daca, ca adult, iti permiti sa faci ce greseala vrei, pentru ca e decizia ta asupra propriului corp, cand vine vorba de copil, gandeste-te de 10 ori. Ca parinte, tot ce poti face pentru copilul tau este sa investesti: timp, dragoste si cunostinte.
Nutritia pediatrica sustine sanatatea copiilor incepand chiar din burtica gravidei, pana la adolescenta. Este simplu de aplicat o data ce intelegi ca parinte ce ai de facut si ce ai de evitat, doar ca trebuie sa intelegi ce este cu adevarat stiintific corect pentru copilul tau, si care sunt doar pareri personale.
Hipocrate, spunea acum doua milenii ca ”depindem de hrana pentru a trai, dar alimentatia nepotrivita duce la imbolnavire”. Acest lucru ramâne la fel de adevarat in epoca nanotehnologiei, a supervitezei sau a alimentelor modificate genetic, iar legatura dintre nutritie in boli precum diabet , boli cardio-vasculare, oncologice, guta e studiata pana la nivel de predispozitie genetica, dand ramuri noi medicale precum nutritie genetica, nutrigenomica, nutrigenetica.
Dar pana la pastile si leacuri magice, incercate permanent cvasiconstant, ce ar fi sa revenim la normalitate? Daca nu ar fi existat termenul de „diete”, cum am fi mancat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.