Otita medie acută

 Otita medie acuta, infectia urechii medii, este o afectiune foarte frecventa la prescolari, incidenta ei fiind strans legata de epidemiile de viroze respiratorii, dar se intalneste si la adolescenti sau adulti mai ales primavara si toamna.

Otitele medii aparute in cursul bolilor infectocontagioase ale copilariei (rujeola, gripa, scarlatina, varicela, oreionul), sunt o entitate aparte, facand parte din tabloul clinic specific fiecarei infectii in parte. Au in general o evolutie trenanta si cu complicatii mai frecvente, necesitand o atentie particulara din partea medicului pediatru si ORL-ist.

Factorii determinanti sunt reprezentati de germeni ca Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis si mai rar de Pseudomonas aeruginosa si Stafilococcus aureus. Infectarea cu acesti microbi se produce in general pe cale aeriana, prin particule infectate imprastiate in aer prin stranut, tuse, vorbit, dar si prin contact direct cu persoana bolnava.

Factorii favorizanti pentru aparitia otitelor medii infectioase sunt legati in principal de obstructia foselor nazale si a rinofaringelui: viroze respiratorii, sinuzite acute, vegetatii adenoide („polipii copilului”), deviatia de sept nazal, rinita hipertrofica si rinita alergica, polipoza nazosinusala, tumori ale foselor nazale sau ale rinofaringelui. De asemenea unele conditii generale pot creste riscul aparitiei otitelor medii, cum ar fi diabetul zaharat, imunitatea scazuta.

Simptomul cel mai des acuzat este otalgia (durerea auriculara), care de obicei este brusca, intensa,  pulsatila si accentuata nocturn. Durerea se amelioreaza la caldura locala si la administrarea de antialgice obisnuite.

Scaderea auzului la urechea afectata este un alt simptom constant si este usoara la debut, iar apoi poate deveni moderata, cu variatii in cursul aceleasi zile legate de stranut si suflarea nasului.

Apare si febra mare (39-40C),

Alterarea starii generale, aceasta fiind mai pronuntata la copil decat la adult.

Tratamentul etiopatogenic se adreseaza factorului cauzator si mecanismului de producere al infectiei otice. Astfel se folosesc antibiotice eficiente pentru germenii care produc otite medii si infectii ale tractului respirator. Dezobstruantele nazofaringiene, sub forma de picaturi, spray sau aerosoli, sunt la fel de importante ca antibioticul pentru restabilirea functionalitatii urechii medii. In cazul in care infectia survine pe un teren atopic se recomanda si un preparat antialergic local sau general.

Tratamentul simptomatic, pentru combaterea durerii si febrei,  include administrarea de antialgice si antipiretice la nevoie, pe cale generala dar si local, instilatii auriculare de solutii anestezice.

Timpanotomia (incizia membranei timpanice) se indica in cazul persistentei sau agravarii simptomelor in ciuda tratamentului corect aplicat, sau in cazul aparitiei complicatiilor, inclusiv in bolile infectocontagioase ale copilariei (stiut fiind ca evolutia acestor otite este trenanta).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.