Alunițe

Informatii generale despre alunite

Alunitele sunt foarte comune, aproape orice adult avand cateva alunite. Persoanele cu pielea mai alba au, de regula, mai multe alunite. Majoritatea alunitelor apar la nivelul pielii in timpul copilariei si adolescentei si cresc pe masura ce si copilul creste.

Ce sunt alunitele

Alunitele, cunoscute si sub denumirea de nevi pigmentari, sunt formatiuni de natura benigna, ce apar in urma multiplicarii necontrolate a melanocitelor. Exista atat alunite congenitale, cat si alunite dobandite dupa nastere.

Aspectul alunitelor

O alunita normala are, de obicei, pana in 5 milimetri latime, forma ovala si suprafata fina. O alunita normala poate fi maro, roz sau chiar alba. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare au tendinta de a avea alunite de culoare mai inchisa, comparativ cu persoanele care au pielea alba si parul blond, ale caror alunite sunt mai deschise la culoare. Orice schimbare a aspectului unei alunite ar trebui sa trimita pacientul in cabinet dermatologului, pentru a verifica daca exista sau nu semne ale melanomului.

Tipuri de alunite

Alunitele pot fi impartite in mai multe categorii, in functie de mai multe criterii.

Tipuri de alunite in functie de dobandirea lor

In functie de momentul dobandirii lor, alunitele pot fi impartite in doua categorii: alunitele congenitale si alunitele dobandite.

Alunite congenitale

Alunitele congenitale, adica nevii congenitali, sunt cele prezente pe piele inca de la nastere. Acestea sunt cauzate de melanocitele de la nivelul dermului, epidermului sau a amandurora. Alunitele congenitale pot avea diverse dimensiuni si sunt adesea denumite “semne din nastere”. Nevii congenitali se pot transforma in melanom la maturitate si ar trebui sa fie monitorizati in perioada adolescentei si a maturitatii.

Alunite dobandite

Alunitele dobandite sunt cele care apar fie in copilarie, fie la maturitate. Cele mai multe dintre ele nu prezinta niciun risc, insa uneori se pot transforma in alunite canceroase. Alunitele dobandite sunt cele mai comune si apar, in general, din cauza expunerii prelungite si repetate la soare.

Alunite cu forme regulate

Alunitele cu forma regulata sunt alunite obisnuite, care nu ridica semne de intrebare decat daca isi schimba, brusc, forma.

Alunite dobandite displastice

Alunitele dobandite displastice, cunoscute si sub denumirea de alunite atipice, sunt cele care au o forma neregulata. In general, acestea au conturul ondulat, au culori diferite si sunt mai mari decat alunitele cu forme regulate.

Tipuri de alunite in functie de localizarea lor

Alunitele pot fi impartite pe categorii si in functie de localizarea lor.

Alunite epidermice

Alunitele epidermice sunt cele de la suprafata pielii, de aici si denumirea de “epidermice”.

Alunite junctionale

Alunitele junctionale sunt alunite care apar din cauza unei acumulari a melanocitelor in punctul de intalnire dintre derm si epiderm. Aceste alunite sunt foarte putin umflate, avand mai degraba o forma aplatizata, au marginile regulate, iar culoarea acestora este maro.

Alunite dermice sau intradermice

Alunitele intradermice sunt cele care au culoarea asemanatoare pielii. Aceastea sunt localizate la nivelul dermului, de aceea nici nu sunt inchise la culoare. Alunitele intradermice apar, de obicei, in ultima parte a copilariei sau la maturitate si sunt adesea de natura benigna.

Tipuri de alunite in functie de forma si aspectul lor

Alunitele pot fi clasificate pe mai multe categorii si in functie de forma si aspectul lor astfel: alunita comuna si alunita atipica.

Cauzele aparitiei alunitelor

Alunitele apar atunci cand celulele de la nivelul pielii, denumite melanocite, cresc in formatiuni anormale. Melanocitele sunt distribuite la nivelul pielii cu scopul de a produce pigmentul natural care coloreaza pielea.

Diagnosticarea alunitelor

Cea mai grava complicatie a alunitelor este melanomul. De aceea, este extrem de important ca alunitele sa fie diagnosticate in mod corect, in timp util. Pentru diagnosticarea alunitelor este necesar un control dermatologic. Recomandat este sa se faca un control dermatologic anual, de preferat la finalul sezonului cald, dupa ce pielea este expusa excesiv la radiatiile UV.

Anamneza pacientului

In timpul anamnezei, pacientul va fi intrebat despre istoricul familial cu privire la cancerul de piele. De asemenea, medicul va pune intrebari cu privire la momentul aparitiei alunitelor.

Dermatoscopia

Dermatoscopia este analiza prin care se examineaza pielea cu ajutorul unui dermatoscop, adica a unui instrument special pe baza de microscop, care mareste imaginea leziunilor de la nivel cutanat. Dermatoscopia ajuta la diagnosticarea leziunilor precanceroase, dar si a celor canceroase.

Biopsia

Biopsia, in cazul alunitelor, este procedura prin care se recolteaza tesut care este apoi trimis la laborator pentru analize. Biopsia se realizeaza sub efectul anesteziei locale, asa ca pacientul nu simte nicio durere. In cazul alunitelor, se foloseste biopsia excizitionala, care are si rol terapeutic, pe langa cel de diagnosticare. Prin biopsia excizitionala se indeparteaza leziunea in totalitate, adica alunita, iar apoi se trimite la laborator.

Monitorizarea, ingrijirea si tratarea alunitelor

Alunitele, fie ele congenitale, fie dobandite, trebuie sa fie monitorizate in permanenta pentru ca, atunci cand se produc schimbari la nivelul acestora, pacientul trebuie neaparat sa apeleze la ajutor de specialitate.

Monitorizarea alunitelor benigne

Alunitele benigne se pot transforma in melanom in decursul vietii, de aceea este extrem de important sa le monitorizam. Autoexaminarea lunara, precum si un screening anual la cabinetul dermatologului sunt recomandate.

Semnele ce indica necesitatea vizitei la un dermatolog pentru verificarea alunitelor

Exista cateva situatii in care e obligatoriu sa mergi la dermatolog pentru verificarea alunitelor:

• Schimbarea aspectului unei alunite ori aparitia unei alunite noi, la maturitate

• Sangerarea unei alunite sau mancarimi ale pielii in zona respectiva

Melanomul poate aparea la nivelul alunitelor si, cu cat este depistat mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. Melanomul este cel mai rar, dar si cel mai agresiv tip de cancer de piele.

Ce riscuri implica ruperea alunitelor

Nu exista motive de ingrijorare in cazul ruperii unei alunite, decat daca aceasta era deja o formatiune precanceroasa sau chiar canceroasa. Altfel, ruperea acesteia nu reprezinta niciun risc. In cazul ruperii unei alunite e bine sa se aplice local o crema pe baza de antibiotic, care sa previna infectarea acesteia. De asemenea, pacientul trebuie sa mearga la dermatolog pentru a se asigura ca totul este in regula.

Testul ABCDE pentru alunitele cu risc malign

Testul ABCDE ajuta la depistarea cancerului de piele, fiind eficient mai ales pentru autoexaminare. Acest test indica semnalmentele care ar trebui sa te puna pe ganduri atunci cand se produc schimbari la nivelul alunitelor.

A – asimetria (daca o jumatate a alunitei nu se aseamana cu cealalta jumatate).

B – de la “border” din engleza, face referire la marginile alunitei. Daca acestea sunt neregulate reprezinta un semnal de alarma.

C – face referire la culoarea alunitei (daca alunita are mai multe culori).

D – diametrul unei alunite nu ar trebui sa depaseasca dimensiunile gumei de sters din capatul unui creion.

E – evolutia alunitei (daca isi achimba forma, culoarea, aspectul in general)

Extirparea alunitelor in scop estetic

Alunitele pot fi extirpate in scop estetic. Este recomandata insa, chiar si in cazul extirparii in scop estetic, sa se realizeze o biopsie.

Tratarea alunitelor maligne

In prima faza, tratamentul alunitelor care sunt depistate ca fiind maligne, incepe cu indepartarea chirurgicala a alunitei, dar si a tesutului care o inconjoara. Daca aceasta procedura de extirpare este facuta in faza incipienta, exista sanse mari ca melanomul sa fie complet vindecat

In cazuri avansate de melanom, se verifica si nodulii limfatici din apropierea alunitei, iar daca celulele canceroase au migrat catre acestia, medicul ii va indeparta pe cale chirurgicala.

In cazul melanomului cu metastaze, se poate folosi in tratarea pacientului si radioterapia, chimioterapia sau imunoterapia.

Monitorizarea pacientilor dupa extirparea alunitelor maligne

Dupa extirparea alunitelor maligne, este absolut necesara monitorizarea permanenta a celorlalte alunite, dar si a pielii, in general. Riscul de recidiva a melanomului este mai mare la pacientii care au suferit deja de aceasta afectiune, decat la cei care nu au avut de-a face cu melanomul niciodata.

Ingrijirea si prevenirea malignizarii alunitelor

Ingrijirea alunitelor poate reduce riscul malignizarii acestora. Monitorizarea si protejarea alunitelor de radiatii reprezinta cele mai importante metode de ingrijire a alunitelor.

Ingrijirea alunitelor

Alunitele sunt, in general, formatiuni benigne si nu necesita tratament. Totusi, o ingrijire adecvata va reduce riscul de malignizare a alunitelor.

Protejarea pielii impotriva radiatiilor UV

Protejarea pielii impotriva radiatiilor UV este singura metoda prin care se poate proteja pielea de cancerul de piele. Aplicarea unei lotiuni cu factor de protectie pe piele, implicit pe alunite, reduce riscul de aparitie a formatiunilor maligne. Si protejarea pielii de radiatii prin purtarea unor haine sau accesorii (palarie, ochelari de soare) reduce riscul de cancer de piele.

Intarirea sistemului imunitar

Sistemul imunitar este cel care poate proteja organismul, impiedicand dezvoltarea si multiplicarea celulelor canceroase. De aceea este important ca sistemul imunitar sa fie puternic. Pentru intarirea sistemului imunitar se recomanda o dieta sanatoasa, bogata in nutrienti, odihna si limitarea expunerii la virusuri si bacterii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.