11 tipuri de medicină alternativă explicate

Puțini oameni ar putea să se gândească să apeleze un balneoterapeut atunci când au probleme sau un reflexolog când astmul se aprinde. Dar, indiferent de cât de ciudat ar părea, practicile medicale alternative câștigă teren. Astfel, am pus împreună un ghid pentru unele dintre cele mai populare terapii fizice alternative care își croiesc drumul în mainstream.

În general, termenul „terapie alternativă” se referă la orice tratament de sănătate care nu este standard în practica medicală de pretutindeni. Dincolo de aceasta, terapiile complementare și alternative sunt dificil de definit, în mare măsură deoarece domeniul este atât de divers; aceasta cuprinde practicile care se referă la modificările ce tin de dieta și exercițiile, hipnoza, ajustarea chiropractică și înțeparea acelor în pielea unei persoane (acupunctura) si altele. Din punct de vedere tehnic, tratamentele „alternative” sunt folosite în locul medicinii convenționale; atunci când sunt utilizate împreună cu practicile medicale standard, abordările alternative sunt denumite medicamente „complementare”.

Domeniul terapiilor alternative este diversificat: cuprinde practici care acoperă dieta și schimbările de exerciții fizice, hipnoza, ajustarea chiropractică și acupunctura.

Ghidul pentru medicina alternativă și complementară

  1. Acupresura

Acupresura este similară în practică cu acupunctura (vezi mai jos), nu sunt implicate numai ace. Practicanții folosesc mâinile, coatele sau picioarele pentru a exercita presiuni asupra anumitor puncte de-a lungul „meridianelor” corpului. Conform teoriei acupresurei, meridianele sunt canale care transporta energia vieții (qi sau ch’i) în tot corpul. Se afirmă că boala poate apărea atunci când una dintre aceste meridiane este blocată sau în afara echilibrului; acupresura se gândeste să scada blocajele astfel încât energia să curgă liber din nou, restaurând sănătatea. Sunt necesare mai multe cercetări, însă studiile pilot au găsit rezultate pozitive: Acupresura ar putea scădea greața pentru pacienții cu chimioterapie și poate reduce anxietatea la persoanele care urmează să aibă o intervenție chirurgicală.

  1. Acupunctura

Deși „acupunctura” vă poate duce imediat cu gândul la ace, termenul descrie de fapt o serie de proceduri care stimulează anumite puncte de pe corp. Cel mai cunoscut soi constă în penetrarea pielii cu ace subțiri controlate de un practician sau stimulare electrică și este folosit în prezent de milioane de americani în fiecare an. În ciuda popularității sale, controversele privind eficacitatea acupuncturii abundă. Unele studii consideră că este utilă pentru durerea cronică și depresie, dar dovezile cu privire la toate aspectele sunt amestecate.

  1. Aromaterapia

Aromaterapia utilizează uleiuri esențiale (extracte concentrate din rădăcini, frunze, semințe sau flori de plante) pentru a ajuta vindecarea. Uleiul poate fi inhalat, masat în piele sau (în cazuri rare) administrat pe cale orală și fiecare are un scop specific: Unele sunt utilizate pentru a trata inflamațiile sau infecțiile; altele sunt folosite pentru a promova relaxarea. Studiile sugerează că aromoterapia ar putea reduce durerea, depresia şi anxietatea.

  1. Medicina ayurvedică

De asemenea, cunoscută sub numele de Ayurveda, medicina ayurvedică este originară din India și a fost în jur de mii de ani. Practicanții folosesc o varietate de tehnici, inclusiv plante, masaj și diete specializate, cu intenția de a echilibra corpul, mintea și spiritul pentru a promova sănătatea generală.

  1. Balneoterapia

De asemenea, cunoscută sub numele de hidroterapie, balneoterapia implică utilizarea apei în scopuri terapeutice și datează încă din anul 1700 î.H. Se bazează pe ideea că apa ajută pielea şi ar putea trata o serie de afectiuni ale pielii, de la acnee la durere, umflare şi anxietate; practicienii folosesc mudpacks, douches și wrap-uri în încercările de a culege recompensele apei. Susținătorii terapiei menționează că apa ar putea stimula sistemul imunitar al oamenilor.

  1. Biofeedback

Tehnicile de biofeedback permit oamenilor să controleze procesele corporale care se petrec în mod normal involuntar – cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială, tensiunea musculară și temperatura pielii – pentru a îmbunătăți condițiile, inclusiv tensiunea arterială ridicată, durerile de cap și durerea cronică. Pacienții lucrează cu un terapeut de biofeedback pentru a afla aceste tehnici de relaxare și exerciții mentale. În sesiunile inițiale, electrozii sunt atașați de piele pentru a măsura stările corporale, dar în cele din urmă tehnicile pot fi practicate fără un terapeut sau echipament. Cercetătorii încă nu sunt siguri cum sau de ce funcționează biofeedback-ul. Relaxarea pare a fi o componentă cheie, deoarece majoritatea persoanelor care beneficiază de această practică suferă de afecţiuni care sunt cauzate sau exacerbate de stres.

  1. Chiropractica

Chiropractica este destul de larg acceptată în comunitatea medicală și, astfel, se califică mai mult ca un medicament „complementar” decât unul alternativ. Practica se concentrează asupra tulburărilor sistemului musculo-scheletal și nervos, incluzând dureri la spate, gât, articulații, brațe, picioare și cap. Cea mai obișnuită procedură efectuată de chiropracticieni este „manipularea coloanei vertebrale” ( o „ajustare”), care presupune aplicarea forței controlate (de obicei mâinile chiropracticienilor) asupra articulațiilor care au devenit „hipomobile”. Ideea este că mișcările articulațiilor devin restricționate atunci când țesuturile înconjurătoare se rănesc fie în timpul unui eveniment unic (alinierea unui mușchi în timpul unei sesiuni de ridicare a greutății), fie prin stres repetat (șederea într-o postură proastă pentru perioade lungi). Ajustările chiropractice ale zonei afectate sunt destinate să restabilească mobilitatea și să slăbească mușchii, permițând țesuturilor să se vindece și să reducă sau să elimine durerea. Studiile de chiropractică afirmă în general eficacitatea acesteia, cercetările sugerând că practica poate reduce durerea și îmbunătăți funcționarea fizică.

  1. Homeopatia

Homeopatia funcționează în același mod ca și un vaccin: se bazează pe principiul tratării „ca și cum ar fi”, adică o substanță care provoacă reacții adverse atunci când este administrată în doze mari poate fi utilizată – în cantități mici – pentru a trata aceleași simptome. (Acest concept este uneori folosit și în medicina convențională, de exemplu, Ritalin este un stimulant utilizat pentru a trata pacienții cu ADHD.) Homeopaţii colectează informații extinse despre pacienți înainte de a prescrie o substanță foarte diluată, de obicei sub formă lichidă sau sub formă de tablete, pentru  pornirea rapidă a sistemelor naturale de vindecare ale corpului. Există dovezi clinice că homeopatia este mai eficace decât placebo.

9.  Naturopatia

Medicina naturopatică implică puterea vindecătoare a naturii. Medicii naturopați sunt instruiți în ambele sfere, atât în cea convențională cât și în cea alternativă și caută să înțeleagă cauza unei afecțiuni prin explorarea manifestărilor sale mentale, fizice și spirituale la un anumit pacient. Naturopatia implică de obicei o varietate de tehnici de tratament, inclusiv nutriție, schimbări de comportament, medicină pe bază de plante, homeopatie și acupunctură. Deoarece implică atât de multe terapii diferite, este dificil să se elaboreze studii care vizează în mod specific eficacitatea naturopatiei. Acestea fiind spuse, un studiu care a evaluat practica aceasta în cazul durerilor de spate, a constatat rezultate pozitive.

  1. Reflexologie (Reflexoterapie)

Reflexologia presupune aplicarea presiunii asupra anumitor zone de pe picioare, mâini sau urechi. Teoria este că aceste puncte corespund diferitelor organe și sisteme ale corpului; presarea acestora se crede că afectează pozitiv aceste organe și sănătatea generală a unei persoane. (De exemplu, aplicarea presiunii asupra unui loc pe arcul piciorului este considerată a fi benefică pentru funcționarea vezicii urinare.) O persoană poate să utilizeze reflexologia pe sine, sau  să recurgă la ajutorul unui reflexolog. Milioane de oameni din întreaga lume folosesc terapia pentru a completa tratamentele convenționale pentru condiții cum ar fi anxietatea, cancerul, diabetul, funcția renală și astmul. Unele studii au constatat că reflexologia poate îmbunătăți funcția respiratorie la pacienții cu cancer de sân, reduce oboseala și îmbunătățește somnul.

  1. Reiki

Reiki este o formă de vindecare a energiei bazată pe ideea că o „energie a forței de viață” curge prin corpul tuturor. Conform acestei filozofii, boala și stresul sunt indicii că energia forței de viață este scăzută, în timp ce energia, sănătatea și fericirea reprezintă o forță de viață puternică. Într-o sesiune Reiki, un practicant încearcă să „transfere” energia vieții clientului prin plasarea mâinilor ușor pe corpul clientului sau la o distanță mică de corp (Reiki poate fi efectuată și pe distanțe lungi). Scopul este de a promova relaxarea, vindecarea rapidă, reduce durerea și, în general, ameliorează bunăstarea clientului. În cea mai mare parte, nu există nicio reglementare pentru practicanții Reiki. Studiile privind eficacitatea practicii sunt variate: Unii găsesc atingere terapeutică pentru a fi o formă eficientă de tratament; unii nu.

Informațiile de mai sus sunt doar preliminare. Este întotdeauna recomandat să contactați un specialist medical înainte de a fi supus oricărei forme de tratament medical convențional sau alternativ.

Sursa: https://greatist.com/health/alternative-medicine-therapies-explained

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.