De ce acneea apare doar la anumite persoane?

În ciuda faptului că aproximativ 80% dintre noi vom experimenta coșmarul numit acnee la un moment dat în viață, oamenii de știință încă nu reușesc să deslușească cu adevărat cauzele acesteia și, mai ales, modalitatea prin care să poată împiedica apariția ei.

Totuși, este posibil ca un nou studiu să poată, în sfârșit, să ofere un răspuns la întrebarea de ce bacteriile de la nivelul pielii cauzează inflamația doar la anumite persoane, iar la altele nu. Noile descoperiri ar putea conduce la apariția a noi tratamente împotriva acneei, în mai puțin de doi ani de zile.

În prezent, doctorii tratează acneea severă prin administrarea de antibiotice, anticoncepționale sau apelând la tratamentul cu isoretinoin – cunoscut sub denumirea de Roaccutane și alte soluții.

Toate însă au și efecte adverse (unele mai severe decât altele), iar partea cea mai gravă este că majoritatea acestora nu oferă un remediu pe termen lung, iar în anumite situații nu funcționează deloc.

S-au scurs ani de zile de când nu au mai apărut noi tratamente contra acneei, așa că orice informație nouă privind această afecțiune este așteptată cu interes.

Acest nou studiu s-a concentrat pe faptul că o mare parte a pielii este acoperită cu bacterii în permanență, căci acestea reprezintă prima linie de apărare a organismului împotriva microbilor invadatori.

În pofida acestei bariere constante formată de bacterii, mulți oameni nu au niciodată erupții, în timp ce alții nu reușesc să scape de ele orice ar face.

“Este un adevărat mister cu privire la motivul pentru care tolerăm toate aceste bacterii prezente pe pielea noastră”, declara pentru MedicalXpress cercetătorul principal Dr. Richard Gallo, de la Universitatea din California, San Diego.”De obicei, conviețuim în pace cu acestea, doar că în anumite momente starea de pace dispare și apare infecția”.

Acum, pentru prima dată, echipa de cercetatori consideră că a descoperit care sunt cauzele acestei diferențe cruciale.

Gallo și colegii săi au arătat că o bacterie care este de obicei inofensivă, ce locuiește pe pielea noastră, începe să provoace inflamații și erupții atunci când se află blocată într-un mediu lipsit de aer, gras, cum este cazul foliculilor.

Însă acești foliculi piloși nu sunt identici la toți oamenii, iar acest lucru ar putea explica de ce acneea nu apare la toată lumea – anumite persoane având pur și simplu foliculi piloși mai sufocanți decât altele.

Acest fapt nu numai că oferă o explicație privind cauza principală a acneei – dar ar putea, în plus, să scoată la iveală o nouă cale prin care bacteriile cauzează inflamațiile, ajutându-i astfel pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine o gamă largă de infecții.

Cercetătorii au acordat atenție în mod special unui anumit tip de bacterie denumităPropionibacterium acnes, care, așa cum indică și denumirea sa, poate cauza erupții acneice.

Bacteria “P. acnes” este prezentă tot timpul pe fața oamenilor, dar aceasta nu provoacă mereu erupții. De aceea, echipa a testat bacteria în condiții diferite pe pielea șoarecilor, pentru a încerca să înțeleagă ce se întâmplă.

Ei au arătat că atunci când se află blocată în mediile lipsite de aer de-a lungul celulelor ciliate și cutanate, bacteria “P. acnes” transformă sebumul – grăsimea de pe piele – în acizi grași, care activează inflamația în celulele ciliate din vecinătate.

În mod obișnuit, această inflamație este inhibată de niște enzime denumite histon-deacetilaze, însă acizii grași produși de bacterie dezactivează acest scut, astfel că inflamația se dezvoltă în mod necontrolat – provocând erupții însoțite de roșeață și mâncărime.

Până acum, cercetările au fost efectuate doar pe șoareci, însă echipa de cercetare dorește să reproducă rezultatele obținute și pe subiecți umani, fiind încrezătoare că parcursul procesului inflamator va fi similar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.