Toxiinfectia alimentara

Cum recunosti manifestarile specifice toxiinfectiei alimentare

Acestea debuteaza de obicei la interval de cateva ore, uneori chiar zile, de la consumul de alimente sau bauturi contaminate cu virusuri, paraziti, bacterii si toxinele acestora. Poti experimenta durere de cap, crampe abdominale, diaree, stari de greata, varsaturi, stari de ameteala, precum si o senzatie generala de slabiciune. Acestea reprezinta incercari ale organismului de a lupta impotriva agentilor patogeni si a-i elimina din intestine.

Cu toate acestea, astfel de manifestari asociate toxiinfectiei alimentare pot provoca o pierdere majora de lichide, ceea ce poate duce la deshidratarea organismului, cu atat mai mult cu cat diareea si voma pot ingreuna retinerea de noi lichide.

Cine este mai predispus la toxiinfectie alimentara

Statistic vorbind, aproape oricine se poate confrunta cu toxiinfectia alimentara cel putin o data in decursul vietii sale. si totusi, exista anumite categorii de persoane expuse unui risc mai mare de toxiinfectie alimentara, iar acestea sunt:
• Copiii sub 5 ani, deoarece sistemul lor imunitar nu este inca pe deplin dezvoltat si nu poate lupta eficient impotriva agentilor patogeni;
• Femeile insarcinate, al caror organism trece printr-o serie de schimbari ale metabolismului si sistemului circulator, si este mai vulnerabil in aceasta perioada a vietii lor;
• Varstnicii, din cauza sistemului imunitar slabit si a eventualelor afectiuni de care pot suferi sau a tratamentelor urmate;
• Persoanele care sufera de afectiuni cronice sau boli auto-imune, urmeaza tratamente tintite, care le slabesc sistemul imunitar, ceea ce face mai dificila lupta organismului lor impotriva agentilor patogeni.

Cum este diagnosticata toxiinfectia alimentara

Medicul specialist poate diagnostica tipul de toxiinfectie alimentara de care suferi in baza simptomelor pe care le experimentezi. Istoricul personal si examenul fizica sunt necesare. Doctorul te poate intreba cand au aparut simptomele, de cat timp dureaza, ce alimente sau mancaruri ai consumat in ziua respectiva si zilele anterioare.

Un istoric al calatoriilor recente poate fi necesar in diagnosticarea corecta a toxiinfectiei alimentare, mai ales daca ai campat in apropierea unui rau/lac si ai consumat apa contaminata, sau daca ai vizitat o tara straina si ai consumat alimente diferite fata de cele obisnuite, cum ar fi oua crude sau vanat.

Toxiinfectie alimentara tratament

Tratamentul pentru toxiinfectia alimentara depinde in primul rand de cauza infectiei. Majoritatea cazurilor de toxiinfectie alimentara sunt usoare si pot fi gestionate cu succes acasa, atata timp cat esti corect informat in ceea ce priveste recuperarea.

In primul rand, este important sa stii ca te poti baza pe suplimente naturale pentru a te pune cat mai curand pe picioare. Un aliat de incredere in ameliorarea manifestarilor asociate toxiinfectiei alimentare poate fi FILTRUM, un remediu natural care actioneaza ca un burete la nivel intestinal, ce absoarbe eficient germenii, virusurile, bacteriile si toxinele care pot contamina apa sau alte tipuri de bauturi, sau alimentele consumate.

Lignina hidrolizata este un ingredient natural ce poate fi considerat o sursa de fibre insolubile, nefiind toxica, ceea ce inseamna ca FILTRUM poate fi administrat oricarei persoane, indiferent de varsta, in conditii de siguranta. In plus, lignina hidrolizata nu se absoarbe la nivelul tractului gastro-intestinal, nu patrunde in circulatia sanguina si este eliminata complet din intestin dupa 24 de ore. Cititi cu atentie prospectul inainte de utilizare si cereti sfatul farmacistului.

Regimul alimentar in toxiinfectia alimentara

Pe langa ajutorul oferit de suplimentele alimentare naturale in cazul toxiinfectiei alimentare, regimul joaca un rol la fel de important. Pentru a-ti recupera starea de bine, este indicat sa opresti consumul de apa si alimente in primele cateva ore de la aparitia simptomelor. Lasa timp stomacului sa se linisteasca, iar apoi poti incepe sa consumi alimente cu o actiune blanda asupra acestuia.

Dieta B-R-A-T este benefica in toxiinfectia alimentara si presupune consumul de banane, orez fiert, sos de mere si paine prajita. Hidratarea intensa este necesara pentru a compensa pierderea de fluide. Poti face acest lucru prin consumul de apa, supe clare si bauturi bogate in electroliti.

Evita sa consumi carne, produse lactate, alimente semi-preparate, alimente bogate in grasimi si bauturi pe baza de cofeina sau alcool, cel putin pana cand nu esti sigur ca stomacul tau le poate tolera fara a le elimina prin varsaturi sau diaree.

Toxiinfectia alimentara poate fi gestionata fara implicarea unui medic specialist, insa este important sa fii bine informat si sa stii pe ce suplimente naturale poti conta pentru ameliorarea disconfortului general.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.