Cum ne protejeaza mastile si de ce trebuie sa le purtam?

Cu totii vrem sa ne protejam de coronavirus, dar cum fac acest lucru mastile, si ar trebui sa le poarte toata lumea?

Pana acum, expertii au zis ca mastile sunt eficiente doar in spatiul medical si ar trebui folosite doar de personalul medical. Totusi, oamenii de stiinta argumenteaza ca desi mastile nu garanteaza ca nu o sa iei virusul, ele pot reduce imprastierea acestuia semnificativ. Acoperirea nasului si gurii limiteaza imprastierea virusului prin tusit sau stranut de catre persoanele asimptomatice, adica persoane care au virusul dar nu prezinta simptome, deci nu stiu ca au fost infectati.

Ce tip de masti ar trebui sa folosim?

Mastile facute acasa si cele chirurgicale ofera o anumita protectie impotriva virusului prin picaturi de saliva sau alte fluide ce rezulta din tusit sau stranutat, in timp ce mastile de tip N95 si FFP3 filtreaza aerul inspirat blocand particule mici din a intra. Desi ultimele ofera un grad mai mare de protectie ele au si dezavantaje: sunt mai scumpe, respiratul este mai dificil in ele iar daca nu sunt purtate corect nu sunt efficiente.

Asadar, orice tip de masca ofera un anumit grad de protectie, iar atunci cand purtatul mastii este asociat cu spalatul pe maini corect si distantarea sociala, riscul de infectare scade semnificativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.