Cand trebuie efectuat un control urologic?

La ce interval de timp ar trebui efectuat un control urologic pentru a avea confortul de a ști că totul este în regulă?

Controalele medicale periodice pot diagnostica timpuriu anumite boli, înainte să apară simptomele, când sunt mai ușor de tratat. Dar câți oameni se prezintă în scop preventiv?  întrebă retoric medicii. Și tot ei răspund: În România foarte puțini,  pentru că noi nu avem această cultură a prevenției care la alte popoare fie face parte din educație,  fie dintr-o strategie de constrângere care are misiunea nobilă de a veghea la sănătatea populației și de a restrânge bugetele pentru tratamentul bolilor cronice ori al celor depistate într-o fază avansată.

Când se duce un bărbat la medic? Și de ce s-ar duce?

Pentru că în timp ce femeile merg la ginecolog pentru problemele genitale specifice, bărbații merg la urolog, sănătatea aparatului reproducător la bărbat fiind la fel de importantă ca cea a femeii. Ignorarea unor simptome, un consult medical efectuat prea târziu,  pot aduce un diagnostic greu Românii au frica de a merge la medic!

Punctăm câteva dintre aspectele esențiale ale sănătății aparatului reproducător masculin cu dr.Guliciuc Madalin, medic specialist urolog:

Sănătatea bărbatului este un subiect mai puțin discutat asta și pentru că bărbaților nu prea le place să meargă la medic. Așa se face că mulți ajung târziu, când problemele aparatului urinar devin concrete și urgente. De ce ar trebui să meargă un bărbat – care se dorește sănătos – la medicul urolog?

N-aș spune că bărbații sunt speriați să meargă la medic, aș spune că românii au această frică! Și pe lângă frică mai vorbim și despre ignoranța noastră. Dacă nu avem probleme grave, nu înțelegem de ce să facem un control de rutină. Noi nu avem acest concept al prevenției, al tratamentului precoce. Și dacă ne gândim că majoritatea problemelor apăr cu înaintarea în vârstă, aceste controale devin mai mult decât necesare. Ele pot face diferență între o boală vindecabilă și una incurabilă. Între un tratament simplu și eficient, și unul complicat și greu de suportat atât pentru pacient cât și pentru medic, desigur că este de dorit să optăm pentru cel preventiv!

Revenind la frica de medic, ea poate avea mai multe cauze. Dar cel mai adesea e teama de ceea ce am putea afla, chiar dacă informația nu schimbă decât percepția noastră, nu și realitatea. 

La ce interval de timp ar trebui efectuat un control urologic pentru a avea confortul de a ști că totul este în regulă din acest punct de vedere?

La consultul urologic orice bărbat care nu are simptome, dar dorește să aibă un comportament preventiv din punct de vedere medical, ar trebui să se prezinte la fiecare doi ani între 50 și 60 de ani, și anual după această vârstă. 

Și asta pentru a diagnostica din timp atât un adenom prostatic-puțin periculos-cât și un cancer de prostată, care netratat poate fi letal.

O parte semnificativă dintre cei care fac cancer de prostată se prezintă extrem de târziu la medic, când cancerul e deja avansat, pretextând că nu au avut nici cel mai mic simptom sau durere. Este adevărată această aserțiune?

Din păcate, și cancerul de prostată ca majoritatea cancerelor, nu are niciun simptom în stadiul vindecabil. Când apar problemele, lucrurile sunt deja avansate! 

Doresc să accentuez că, atâta timp cât boala nu a depășit prostata sau primele stații ganglionare, aceasta este complet vindecabilă, prin chirurgie sau radioterapie. Din acest motiv se insistă asupra controlului urologic făcut la intervale regulate de timp.  Operația în cauză poartă numele de prostatectomie radicală și este în prezent cea mai eficientă metodă de tratament, extirpând în întregime prostată, veziculele seminale și ganglionii regionali. Dar, ca orice operație, are și aspectele sale negative, ce pot fi ocolite prin metode mai moderne de tratament, aproape la fel de eficace, și mă refer la radioterapie. Aceasta distruge cu ajutorul radiațiilor ionizante celulele tumorale din prostată, păstrând integritatea sistemelor urinar și reproducător.

În concluzie, în lipsa unui consult urologic  afecțiunile aparatului genital pot evolua, îți pot afecta viața sexuală și capacitatea de a avea copii, poți dezolta un cancer de prostată fară ca măcar să știi!

Dr.Guliciuc Madalin, medic specialist urolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.