„NOI, OAMENII, suntem unicul… vaccin împotriva virusului!…”

Interviu cu SL.dr.ing. Cristian Dima

Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor

Universitatea „Dunărea de Jos” Galați

Iată că una dintre veștile bune vine de la Galați, unde o echipă de specialiști a dezvoltat un proiect care, deja, a primit apreciere oficială, în cadrul Competiţiei Internaţionale organizate de Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF*).

Proiectul se numeşte, mai exact, „Procédure alternative – thérapie par l’ozone par autohémothérapie majeure dans la lutte contre le COVID-19 (OZO-Co-VIE)” şi a fost depus de un colectiv de cadre didactice, cercetători şi specialişti de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, Facultatea de Medicină şi Farmacie, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, coordonat de prof. univ. dr. Petru Alexe, director de proiect fiind şeful de lucrări dr. ing. Cristian Dima, iar responsabil pentru partea medicală asistentul universitar dr. Alexandru Nechifor, la proiect mai participând asist univ. dr. Corina Manole, şefa Secţiei A. T. I. a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, dr. Anghel Mihaelac şi dr. Orosanu Cristina, medici specialiști ATI şi Luminiţa Florea, asistent medical existând colaborări cu specialiști din China, Italia, Spania și, evident, România.

Domnul profesor Cristian Dima (C.D.) a răspuns cu amabilitate întrebărilor noastre:

  • Cât de bună este această veste, se poate spune că este un tratament posibil complementar celui cu Redemsivir sau unul independent de acesta?

persoane dragi. Dar cred că în aceste momente dificile pentru noi toți, chiar există acestă veste bună, anunțată mai sus. Vorbim, și mai concret, despre achiziționarea unui echipament medical, un generator de ozon, împreună cu 1616 kituri necesare aplicării procedurii de autohemoterapie majoră cu ozon în tratarea pacienților infectați cu COVID-19, procedură complementară tratamentului împotriva virusului COVID-19. (…) Din punct de vedere medical, procedura este simplă și fără efecte adverse. Aceasta constă în recoltarea unei cantități mici de sânge (150-170 ml), care se tratează cu o doză bine stabilită și controlată de oxigen și ozon, apoi se reintroduce în organism printr-un sistem de perfuzare. Aceasta procedură are ca efecte creșterea oxigenării țesutului; distrugerea membranei virusului, pe care nu îl omoară, dar nu mai permite dezvoltarea acestuia; oprește formarea de cheaguri de sânge. Având în vedere că această procedură de autohemoterapie majoră cu ozon este un tratament complementar fără efecte adverse și că există deja un protocol de aplicare la nivel național semnat în luna aprilie a.c. între Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă și Societatea Științifică Română de Oxigen Ozono Terapie, putem spune că în cel mai scurt timp poate fi aplicată pentru pacienții infectați cu virusul COVID-19 în toată țara. Deja există spitale din țară, în București, Timișoara și Craiova care aplică procedura pe pacienții infectați de COVID-19. (…)

De fapt, terapia cu ozon se aplică de mult timp în tratarea altor afecțiuni cum ar fi tratarea piciorului diabetic, chiar în Galați există centre private unde se aplică terapia cu ozon. Acest proiect a dat posibilitatea achizitionarii generatorului medical cu ozon care a fost amplasat în secția ATI din cadrul Spitalului C.J.U. „Sf.Ap. Andrei” din Galați, cu ajutorul căruia s-a realizat, în premieră la Galați, tratarea unui pacient infectat cu COVID-19. (…)

Proiectul a avut trei activități principale: achiziţionarea generatorului medical de ozon şi a kiturilor necesare procedurii autohemoterapiei majore, instruirea personalului medical autorizat în vederea aplicării procedurii şi aplicarea acesteia pentru pacienţii din secţia de terapie intensivă sau pacienţilor contacţi ai unor surse confirmate de COVID-19.

  • În ce a constat rolul d-voastră în această cercetare?

C.D.: Rolul directorului de proiect este unul complex. Alături de întreaga echipă m-am implicat în mai multe etape: scrierea și depunerea proiectului; implementarea proiectului; monitorizarea proiectului. Un lucru important de precizat este că tot acest proiect este girat din punct de vedere științific de prof.dr.ing. Petru Alexe, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Sisești.

  •  În aceeași competiție a mai existat un proiect câștigător al gălățenilor…

C.D.: Se numește Fabrication par impression 3D de dispositifs de protection contre le virus SARS-COV-2 (3D4Protect)”, depus de un colectiv de cadre didactice din cadrul Centrului de Excelență Prelucrarea Polimerilor, Facultatea de Inginerie, Facultatea de Medicină și Farmacie, Colegiul Medicilor Galați și SC Multiprint SRL, unde director de proiect este drd. ing. Nicoleta Violeta Stanciu…

Din păcate, pe întreaga perioadă a stării de urgență, și nu numai, au fost și încă mai sunt multe surse de informare mai puțin profesioniste care nu au făcut altceva decât să sperie, manipuleze și să ducă la o pierdere totală a încrederii în autorități. Este foarte greu, mai ales în spațiul online, să filtrezi asemenea informații, dar un lucru este cert, principalul și unicul „vaccin” împotriva acestui virus, până în acest moment, suntem NOI. Faptul că în ultima perioadă în România a crescut alarmant numărul cazurilor de persoane infectate cu virusul COVID-19, nu înseamnă altceva decât că noi nu am respectat și aplicat câteva reguli elementare într-o societate responsabilă: spălatul pe mâini, distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate și închise.

Interviu realizat de Adi-G. Secară

*Despre AUF:

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională a instituțiilor francofone de învățământ superior și de cercetare, înființată în urmă cu 60 de ani. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societății. AUF reunește peste 1000 de instituții academice din 118 țări și operează în zece regiuni ale lumii, inclusiv în Europa Centrală și de Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.