SĂ MÂNCĂM SĂNATOS !

CONSUMAȚI FRUCTE ȘI LEGUME ÎN SIGURANȚĂ !

Prof. dr. ing. Anca Ioana Nicolau și  Prof. dr. ing. Daniela Borda  

O dietă bogată în fructe şi legume este o dietă sănătoasă.

 Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cinci fructe și legume pe zi pentru a diminua riscul dezvoltării anumitor probleme de sănătate, precum obezitatea, bolile cardiovasculare sau unele tipuri de cancer. În plus, pentru că sunt bogate în fibre alimentare, fructele şi legumeleajută la instalarea mai rapidă a senzației de sațietate și, astfel, se dovedesc utile în menţinerea unei greutăţi optime sau în diete menite să contribuie la scăderea în greutate.  

Fructele şi legumele rămân o alegere sănătoasă dacă sunt respectate regulile de igienă.

 Chiar dacă nu trebuie să ne facem griji că ne putem îmbolnăvi de CoViD 19 atunci când consumăm fructe şi legume, pentru că, până în prezent, nu există dovezi că virusul s-ar putea transmite prin alimente, acest lucru nu înseamnă că celelalte pericole microbiologice asociate fructelor şi legumelor au dispărut. Fructele şi legumele pot vehicula următorii agenţi patogeni:  

Virusul hepatitei A :

Acest virus poate produce o îmbolnăvire severă, care se manifestă prin instalarea bruscă a febrei combinată cu stare de greaţă, disconfort abdominal, anorexie şi icter (îngălbenirea pielii şi sclerelor). Severitatea hepatitei variază, de la o formă uşoară, care durează câteva săptămâni, până la o boală severă cu durata de câteva luni. Îmbolnăvirile de hepatită A pot avea drept cauză consumul de fructe şi legume nespălate sau de astfel de alimente care au fost curăţate şi feliate de persoane purtătoare ale virusului, care nu s-au spălat pe mâni înainte de a manipula alimentele.  

Norovirusurile :

Aceste virusuri produc la oameni gastroenterite acute. Îmbolnăvirile asociate cu norovirusurile au fost cauzate de salată verde, roşii, pepeni galbeni, căpşuni, zmeură şi fructe pretăiate.  

Escherichia coli O157:H7: 

Cele mai multe tulpini de E. coli sunt nepatogene dar o minoritate a acestora pot produce îmbolnăviri. Din această minoritate face parte şi E. coli O157:H7, care produce toxine ce determină apariţia colitelor hemoragice sau a sindromului hemolitic uremic. Îmbolnăvirile asociate cu  E. coli O157:H7 sunt legate în mod special de consumul spanacului şi a altor verdeţuri în stare crudă, care nu au fost bine spălate.  

Listeria monocytogenes: 

Această bacterie produce listerioza, o îmbolnăvire severă pentru femeile gravide, persoanele în vârstă şi alte persoane cu sistem imun deficitar. Listerioza se manifestă prin simptome asemănătoare cu cele produse de gripă, incluzând febra persistentă, şi prin simptome gastrointestinale cum sunt greaţa, senzaţia de vomă şi diareea. Îmbolnăvirile de listerioză sunt asociate în mod special cu legumele.  

Salmonella spp.: 

Simptomele tipice de salmoneloză sunt greaţa, senzaţia de vomă, crampele abdominale, febra, diareea şi durerile de cap. De-a lungul anilor, o gamă largă de fructe şi legume au fost implicate în declanşarea salmonelozei.  

Shigella spp.: 

Contaminarea cu acest patogen a fost frecvent asociată cu igiena precară a lucrătorilor din alimentaţia publică. Simptomele tipice includ durerile abdominale, crampele, diareea care, de obicei, este sanguinolentă, febra, senzaţia de vomă. Îmbolnăvirile de shigeloză au fost asociate cu consumul de salată verde, salată de cartofi, ceapă verde şi pătrunjel.  

Deoarece implică un tratament termic, gătirea fructelor şi legumelor conduce la omorârea patogenilor asociaţi acestora şi reprezintă cel mai sigur mod de consum al acestei categorii de alimente. Însă, pentru a vă bucura în siguranţă de beneficiile nutriţionale ale fructelor şi legumelor consumate în stare proaspătă, specialiştii SafeConsume* vă sfătuiesc:  

La piaţă sau magazin:  

  • Alegeţi  produse a căror integritate nu a fost în niciun fel compromisă!  
  • Dacă cumpăraţi fructe şi legume pretăiate, cumpăraţi-le doar pe cele care sunt păstrate în stare refrigerată sau sunt ţinute pe gheaţă!  
  • Separaţi fructele şi legumele de carnea crudă, de peşte şi de produsele de băcănie, introducându-le în sacoşe diferite!  

    Acasă:  
  • Spălaţi fructele şi legumele înainte de a le mânca, tăia sau găti!  

– spălaţi sub jet de apă şi frecaţi bine, chiar dacă intenţionaţi să curăţaţi coaja fructelor sau legumelor!  

– nu spălaţi cu săpun sau detergent şi nu dezinfectaţi cu clor fructele şi legumele! Faceţi excepţie de la această regulă doar dacă folosiţi o soluţie special concepută în acest scop.  

  • Uscaţi fructele şi legumele spălate cu ajutorul unui prosop din hârtie!  
  • Spălaţi-vă mâinile înainte şi după ce atingeţi fructele şi legumele! Procedaţi la fel cu ustensilele de bucătărie şi suprafeţele pe care urmează să tăiaţi fructele şi legumele!  
  • Îndepărtaţi orice parte deteriorată a fructului înainte de a mânca sau de a începe prepararea!  
  • Păstraţi fructele şi legumele separat de produsele de origină animală!  
  • Introduceţi fructele şi legumele într-un recipient curat şi refrigeraţi-le în decurs de 2 ore după ce le-aţi curăţat, tăiat sau gătit (sau 1 oră dacă temperatura depăşeşte 32°C)! Temperatura de refrigerare trebuie să fie situată în domeniul 0 – 4 °C.  

Aşadar, consumaţi zilnic fructe şi legume (cca 400 g), dar nu uitaţi să aplicaţi regulile de igienă pentru a fi în siguranţă!  

*Proiect european finanţat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare şi inovare Orizont 2020 (grant nr. 727580), în care  Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este parteneră.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.