Legătura dintre tensiunea oculară si riscul de glaucom

Dna Dr Cerasela Tataru, ce este tensiunea oculară?

 Tensiunea oculară este presiunea care există în interiorul globului ocular. Masurarea acesteia, cu ajutorul tonometrului de aplanatie, reprezintă o masură importantă utilizată de oftalmologi in evaluarea sănatatii ochilor.

Cresterea tensiunii oculare peste limitele normale este caracteristică glaucomului. Micșorarea tensiunii oculare este simptomul unei uveite.

Ce este glaucomul?

Glaucomul este o boală degenerativă ce presupune afectarea progresivă a funcției si structurii nervului optic, cu consecințe grave si ireversibile: îngustarea câmpului vizual si afectarea vederii. Netratat, glaucomul poate duce la orbire.

La ce simptome trebuie sa fim atenti?

De regulă, pacientul nu resimte niciun fel de simptome pana la valori de 30 mmHg. Unii pacienți pot reclama dureri de cap, jenă oculară sau ochi roșii. Sunt însă simptome specifice pentru mai multe boli oftalmologice, astfel că pot fi ușor confundate.

Într-un atac acut de glaucom, determinat de o creștere bruscă si mare a valorii tensiunii intraoculare, pacientul resimte durere la nivelul ochiului/ochilor, iar aceștia devin roșu aprins.

În aceste situații, tensiunea intraoculara atinge valori de 50-60 mmHg si chiar peste. Dacă nu se intervine de urgență, pacientul iși poate pierde vederea in mod ireversibil.

Glaucomul nu se poate vindeca, insa intervenția promptă stopeaza evolutia sa. Pierderea vederii provocate de glaucom nu se poate recupera nici chirurgical.

Medicul prescrie medicamente care au rolul de a reduce tensiunea intraoculara. 

Tratamentul chirurgical este o opțiune finală, la care se apeleaza pentru a reduce tensiunea intraoculara.

Are practic același efect ca si cel al tratamentului medicamentos, insă mult mai puternic si sustinut in timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.