Pilula de cultură! Între zeii timpului și zeul care învinge istoria!

a.g.secară

Ioana Pârvulescu, Prevestirea, Ed. Humanitas, 2020

Pentru adevărații cunoscători, Ioana Pârvulescu nu ar mai avea nevoie de nicio prezentare.

Dar cea mai nouă carte a sa, în aceste vremuri în care se simt ecourile molimelor din Vechiul Testament, ar dori, poate, niște rânduri… pre-vestitoare.

Desigur, Timpul, ca în mai toate celelalte cărți ale domniei sale, romane sau non-ficțiune, este personaj principal.

Sau, dacă vreți, aproape filosofic, în strânsă legătură cu Istoria, una dintre principalele surse de inspirație, la care, desigur, trebuie adăugată condiția umană!

În Timp se sapă, după cu se scrie în „Prolog în secolul 21”: „Dacă aș continua să sap în timp, aș ajunge însă la părinții din părinți care au fost contemporani cu Iona.

Pentru scriitor, o mie sau două de ani sunt, vorba psalmistului, ca ziua de ieri, care a trecut: îi mătură ca pe-un vis.”

Da, personajul principal „normal” este Iona, fără nicio legătură literară cu Iona al lui Marin Sorescu, după cum recunoaște Ioan Pârvulescu într-un interviu, dar fiind „Acel” Iona, precum „Acea” Alice, din Vechiul Testament…

Într-o vagă altă ordine de idei, „Acea Ioană Pârvulescu”, înghițită de Poveste, își scrie… un alt fel de exod literar (decât cel al retrăirii inocenței, „când se poate înota în timp și în timpuri fără să te îneci”; ori cel al trecerii dintre secolul XIX și XX), despre cum „binele și răul se fac deodată, despre cei simpli, care nu deosebesc dreapta de stânga și cei complicați, care se cred aleșii lui Dumnezeu.

Despre poveștile care îndreptățesc și nedreptățesc, despre tați și despre Tată, și despre o fiică isteață, care nu lasă povestea să moară.

O carte în care dragostea vine neinvitată, ca oricând și oriunde pe lume. Un roman cu suspans, despre marea aventură a încercării omului de a găsi un rost vieții.”

Desigur, „ultimul cuvânt l-a avut, ca întotdeauna, Dumnezeu.” (p.310)

Dar aceasta deja nu mai este altă poveste… decât cea a Profetului înghițit de monstrul „acvatic”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.