De ce sunt bărbații mai afectați de Covid-19 decât femeile?

Deși riscul de infectare cu virusul Sars-cov-2 este același pentru ambele sexe, studiile recente și datele statistice subliniază tot mai mult faptul că bărbații sunt mai afectați de Covid-19 decât femeile.

De exemplu, un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi a dezvăluit că, dintr-un eșantion de 2,442 de decese cauzate de Covid-19, mai mult de 70% au reprezentat membri ai sexului masculin.

Aceste date sugerează faptul că bărbații au un risc mai mare de a dezvolta forme severe ale bolii care pot duce la deces.

O statistică oferită de OMS, conform căreia 63% dintre decesele cauzate de Covid-19 din Europa au fost printre bărbați, confirmă suspiciunile cercetătorilor chinezi. Pe lângă aceste date, un studiu din martie 2020, realizat în Italia a concluzionat că rata mortalității de Covid-19 a fost de 5% în cazul pacienților feminini și de 8% în cazul celor masculini, iar raporturile Departamentului de Sănătate din New York arată că bărbații au un risc aproape dublu să dezvolte forme mortale de Covid-19 comparativ cu femeile.

La momentul actual nu se știe exact motivul pentru care bărbații sunt mai vulnerabili decât femeile și de ce au un risc crescut de a face forme severe de Covid-19, dar există câteva teorii.

O explicație ar fi că bărbații de vârsta a doua au un risc mai mare de a suferi de boli de inimă și afecțiuni hepatice decât femeile, ceea ce ar rezulta într-o simptomatologie mai severă în cazul unei infectări cu Sars-cov-2.

O a doua teorie ține de partea genetică și stipulează că, femeile au un sistem imunitar mai bun datorită prezenței a doi cromozomi X în genotipul lor, în timp ce bărbații au doar unul.

Alte explicații posibile țin de rolurile pe care tind să le îndeplinească bărbații în societate și de caracterul lor.

Multe din meseriile cu risc crescut care supun organismul factorilor externi de mediu și poluare sunt îndeplinite de bărbați.

De asemenea, majoritatea personalului ambulatoriu – cei care reprezintă primul front într-un scenariu de pandemie, este alcătuit din bărbați.

Cât despre caracter, bărbații tind să se considere a fi invincibili și nu iau potențialele simptome în serios decât atunci când situația devine mai gravă. În plus, bărbații își atribuie rolul de protectori și furnizori pentru familiile lor, ceea ce înseamnă că pun adesea bunăstarea familiei pe primul loc, în detrimentul propriei sănătăți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.