Laptele fiert – beneficii și dezavantaje

Deși poate părea ciudat valorile nutriționale și beneficiile pentru sănătate ale laptelui fiert diferă față de cele ale laptelui „crud”.

În primul rând, laptele fiert este mai bogat în grăsimi sănătoase.Laptele conține o gamă variată de acizi grași, având atât acizi grași cu lanț scurt (mai puțini atomi de carbon) cât și acizi grași cu lanț mediu și lung.

Acizii grași cu lanțul scurt sunt asociați cu o funcționare mai bună a tractului digestive, menținerea valorilor normale ale tensiunii arteriale și glicemiei și cu o greutate în parametrii normali.

Acizii grași cu lanțul mediu sunt convertiți repede și ușor de către organism în energie, spre deosebire de cei cu lanț lung care tind să fie depozitați pentru o folosire ulterioară, sub formă de grăsime.

Prin fierbere, acești acizi cu lanțul lung sunt transformați în acizi cu lanțul mediu și scurt, făcând grăsimile din laptele fiert mai sănătoase decât cele din laptele neprocesat.

În al doilea rând, fierberea afectează structura proteinelor prezente în lapte, cum ar fi caseina și reduce conținutul de lactoză, făcând laptele fiert mai ușor de tolerat pentru persoanele cu alergie la lapte sau intoleranță la lactoză.

Pe de altă parte, există și dezavantaje. Laptele fiert deși are în principal aceiași nutrienți ca cel “crud” cum ar fi proteine, vitamina D, vitamina B12, B9 și B2, calciu și fosfor, diferă substanțial cantitatea acestora.

Vitaminele sunt sensibile la căldură, laptele fiert având cu 24% mai puține vitamine din gama B ( în special B9 și B2) decât cel neprocesat astfel.

Laptele fiert are și un conținut proteic mai mic, având cu până la 12% mai puține proteine decât laptele simplu, pasteurizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.