4 FEBRUARIE- ZIUA MONDIALA A CANCERULUI!

🎀Anual, pe data de 4 februarie, marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului cu scopul de implica un număr cât mai mare de persoane care să vorbească despre cancer.


Lansată în urmă cu 20 de ani, Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului (4 februarie) este o inițiativă globală pentru sensibilizare și intensificarea acțiunilor.
Cercetarea și inovarea în domeniul cancerului s-au numărat întotdeauna printre prioritățile UE în domeniul sănătății.


Trei milioane de oameni au fost diagnosticați recent cu cancer și 1,4 milioane de oameni au murit din cauza cancerului în UE în 2018.


Acest lucru face ca această boală să reprezinte a doua cauză principală a mortalității după bolile cardiovasculare. În multe țări din UE, cancerul este cauza principală a deceselor pentru persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani.


Cancerul, la fiecare nouă secunde o persoană este diagnosticată cu cancer în UE până în 2035, numărul de cazuri de cancer s-ar putea fi dubla, iar aproximativ 40% din populație se va confrunta cu această boală la un moment dat în viață .


Există peste 100 de tipuri de cancer.

Măsurile UE pentru combaterea cancerului

Cancerul poate afecta pe toată lumea, la orice vârstă. Deputata europeană poloneză Janina Ochojska (PPE), care este tratată pentru cancer la sân, vede această boală astfel: „Este un lucru care conectează oarecum Europa.

Pentru că împreună luptăm cu ceva care afectează pe toată lumea. Nimeni nu este exclus de la această loterie.”

Din 2007, UE a investit aproximativ trei miliarde de euro în diverse activități, precum proiecte de cercetare, studii clinice și programe de formare în domeniu.

UE completează eforturile statelor membre prin:

  • facilitarea cooperării și a schimbului de informații
  • adoptarea de legi pentru abordarea factorilor de risc (cum ar fi tutunulsubstanțele cancerigene sau pesticidele)
  • derularea campaniilor de creștere a sensibilizării.

Parlamentul solicită, printre altele, prevenirea cancerului, depistarea timpurie și accesul la îngrijire de calitate pentru toți pacienții.

Un nou plan de acțiune al UE

Comisia Europeană lucrează la un plan de acțiune ambițios al UE: Planul de combatere a cancerului în Europa. O conferință care va avea loc în Parlamentul European pe 4 februarie va reprezenta o oportunitate de a contribui pentru părțile interesate.

Începând din 2019 până în 2021, sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este: “I Am and I Will”, slogan care reprezintă un apel la acţiune care impulsionează angajamentul personal şi pune accent pe puterea acţiunilor individuale pentru a influenţa viitorul,