Crioterapia în boli inflamatorii mediate imun

In cazul bolilor inflamatorii mediate imun, procesele autoimune au fost identificate drept cauza finala sau cel putin ca inductori ai bolii.

Spectrul acestor boli este larg, experienta in crioterapie fiind dobandita pentru urmatoarele:

– artita reumatoida

– boala Bekhterev

– psoriazis, inclusiv cu artrita

– scleroza multipla.

Cum apar aceste boli?

Sistemul imun cu celulele sale inalt specializate si cu proteinele specifice, adica citokinele, au importante roluri de protectie ale organismului uman in conditii fiziologice. El recunoaste factorii perturbatori si ii respinge sau ii anihileaza prin intermediul reactiilor infl amatorii acute.

In principal potentialul de recunoastere apare deja in timpul dezvoltarii embrionare si este “antrenat” continuu in cursul vietii in batalia permanenta impotriva agentilor patogeni. Rezultatul este mentinerea unui sistem de aparare eficient.

Totusi, acesta poate deveni subiectul unei dereglari, atat primara (innascuta), cat si secundara (dobandita). Unele dintre proprietatile sale specifice, capacitatea de a bloca atacarea structurilor proprii, asa-numita toleranta imuna, dispare si se instaleaza reactii imune autaoagresive ce se manifesta sub forma inflamatiei cronice primare cu distrugere tisulara.

Motivul pentru care se intampla aceasta este inca neclar. Totusi studiile genetice par a aduce tot mai multa PUTEREA FRIGULUI Prof. Dr. sc. med. Winfried Papenfuß Pagina 31 din 31, lumina in acest “intuneric imunologic”. Asa dupa cum s-a constatat recent, defectele cromosomului 6 sunt responsabile pentru originea bolilor autoimune incluzand artrita reumatoida si scleroza multipla.

De asemenea, in boala Crohn, oboala inflamatorie intestinala bazata pe autoagresiune, a fost identificata o gena de risc pe cromosomul 16 Desi bolile autoimune sunt boli sistemice, adica afecteaza intreg organismul, ele au totusi “organe tinta” foarte precise (zone ale corpului la care actioneaza specific si la care se manifesta boala).

Ce zone ale corpului afectează?

Acestea includ, de exemplu:

– articulatiile in artrita reumatoida

– coloana vertebrala in special in boala Bekhterev

– sistemul nervos central in scleroza multipla

– pielea (si articulatiile) in psoriasis

– intestinul in boala Crohn.

Un rol central in acest proces pare a fi jucat de citokina TNF-α (factor de necroza tumorala α). Supraproducerea sa de catre celulele sistemului imun declanseaza un intreg lant de reactii ale procesului inflamator.

Este promovata functia autoagresiva a sistemului imun, se elibereaza si/sau se activeaza citokine proinflamatorii aditionale, iar vasele de sange devin permeabile pentru celulele imune aggresive, care astfel pot migra in aria tinta. Pornind de la aceste cunostinte imunologice, in special de la descoperirea efectului distructiv al TNFα, au fost dezvoltate terapii de mare eficienta.

Este meritul prof. Reinhard Fricke de a fi fost primul care sa sublinieze posibilitatea de a influenta aceste tulburari ale sistemului imun utilizand aplicatiile CRIOTERAPIEI. Prin studiile sale asupra efectului in artrita reumatoida si in boala Bekhterev s-a putut demonstra efectul (modulator) al terapiei asupra limfocitelor T si asupra unor citokine si in acest fel sa se identifice obiectivele CRIOTERAPIEI in bolile autoimune.

PSORIAZIS

In psoriasis, autoagresiunea sistemului imun conduce la o infl amatie cronica a pielii. Aparent, ca raspuns la stimulul infl amator, keratinocitele isi cresc rata mitozei. Rezultatul este o reinnoire a pielii in 5-6 zile, comparativ cu aproximativ o luna pentru pielea normala.

Formarea corecta a pielii este afectata PUTEREA FRIGULUI Prof. Dr. sc. med. Winfried Papenfuß Pagina 33 din 33 si rezulta formarea de scuame. Zonele tegumentare afectatate, precis delimitate, sunt adesea intens pruriginoase. In cazul psoriazisului pot fi gasite defecte ale unor gene, care pot fi atribuite drept cauze ale bolii.

Se poate distinge ca forme clinice psoriazisul tipic (psoriasis vulgaris), forma cu pustule (psoriasis pustulosa) si artrita psoriazica, care, asa dupa cum sugereaza numele, se insoteste simultan de infl amatie a articulatiilor.

Forma clinica de psoriasis se poate schimba in cursul vietii individului, dar pot apare si mai mult de un singur tip simultan. Forma timpurie de boala (incepand cu a 2-a decada de viata) pare avea un determinism genetic mai important decat forma cu debut tardiv (a 5 – 6 a decada de viata). Activitatea bolii poate varia mult, dasi este in general cunoscuta evolutia in pusee.

Cata vreme psoriazisul nu poate fi inca vindecat, atentia principala este acordata tratamentului simptomatic. Pe langa tratamentul simptomatic, constand adesea din unguente, sunt de asemeni recomandate medicamente cu efect sistemic, interventia asupra sistemului imun, fotosi laserterapie si desigur, tratamente tip spa.

Citește alte articole despre diferite afecțiuni și simptome aici!