Schimbările bruște de temperatură – efectele asupra sănătății

Schimbările climatice reprezintă un factor de risc important când vine vorba de problemele de sănătate.

Aceste schimbări, mai ales dacă apar brusc, ne pun sistemul imunitar, oasele, mușchii și articulațiile la grea încercare deoarece corpurile noastre trebuie să se adapteze la condiții climatice noi într-un timp scurt.

Problemele apar atunci când această adaptare nu apare suficient de repede, în special în cazul persoanelor care sunt mai sensibile în fața schimbărilor de temperatură și presiune barometrică.

Capul de listă al afecțiunilor cu frecvență ridicată în perioadele cu temperaturi fluctuante sunt infecțiile respiratorii, în special cele ale tractului respirator superior.

O zi însorită de iarnă ne poate păcăli să ieșim afară îmbrăcați neadecvat, ceea ce ne face vulnerabili din punct de vedere imunitar.

Îmbrăcatul în straturi pe perioada iernii este crucial pentru a ne proteja organismul de efectele frigului. Verificați mereu temperaturile de afară înainte să decideți ținuta potrivită.

Temperaturile neobișnuit de ridicate pe timpul iernii duc la înmugurirea și înflorirea prematură a florilor și copacilor, ceea ce, pentru persoanele cu alergii reprezintă o problemă neașteptată.

Alergiile sunt un stres în plus pe care sistemul imunitar trebuie să îl suporte, ceea ce crește și mai mult riscul îmbolnăvirilor, mai ales din cauza faptului că acestea produc inflamări ale căilor respiratorii.

Aceste inflamări oferă mediul perfect pentru microorganismele cauzatoare de infecții.

În plus, aceste creșteri bruște de temperatură împing oamenii să iasă din casă și să participe la activități de grup.

Nu e nevoie decât de o singură persoană bolnavă pentru a duce la infectarea tuturor participanților, în special în cazul copiilor care nu au o educație sanitară foarte bine pusă la punct.

Pentru a preveni durerile musculare și articulare cauzate de fluctuațiile de temperatură, este important pe lângă vestimentația corespunzătoare să fiți conștienți de circumstanțele personale.

Dacă ați fost mai puțin activ sau chiar sedentar în ultima perioadă, este indicat să începeți încet, cu plimbări scurte și dese pentru a proteja mușchii și articulațiile slăbite.