Vaccinarea anti-Covid-19, în desfășurare

Farmacist Florina Bonifate

  • Președinte al Colegiului Farmaciștilor din Galaţi

S-a împlinit un an deja de când pandemia a pus stăpânire pe viețile noastre, ni le-a tulburat și transformat în același timp, ne-a făcut să adoptăm un alt stil de face lucrurile, de a interacționa cu ceilalți oameni. Până acum ar fi trebuit să ne facă să conștientizăm cât de important este să ne asigurăm că fiecare face tot ce poate pentru a se proteja pe sine și pe cei dragi.

De-a lungul lunilor din urmă am vorbit despre boală, despre semnele ei, despre testare cu teste rapide antigen și anticorpi, testul RT-PCR. Cu bucurie și speranță am vorbit și despre dezvoltarea și apariția vaccinurilor anti-Covid-19, fiecare cu un mecanism de acțiune specific, în diferite stadii de implementare și autorizare.

Acum suntem in momentul în care avem autorizate în România patru vaccinuri împotriva COVID-19: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) și Janssen (Johnson&Johnson).

VaccinulComirnaty (Biontech/Pfizer)COVID-19 Vaccine Moderna (Moderna Biontech)Vaxzevria (denumire anterioară: COVID-19 Vaccine AstraZeneca)COVID-19 Vaccine Janssen*
Doza/Indicații pe grupa de vârstă2 doze la interval de 21 zile la persoane cu vârsta de 16 ani și peste.2 doze la interval de 28 de zile la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.2 doze la interval de 8 saptamani la persoane cu vârsta de 18 ani și peste.Doză unică la persoane cu vârsta de 18 ani şi peste.

Din 27 decembrie 2020, prima zi a campaniei de vaccinare au fost vaccinate aprox. 1.450.00 de persoane cu ambele doze si 925.000 de persoane doar cu prima doză de vaccin, fiind administrate 3.920.000 de doze de vaccin Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Este important să menționăm și faptul că, din totalul dozelor administrate, au fost raportate 12.500 reacții adverse (3,2 la 1000 doze administrate). Dintre acestea, 1.257 (cca 10%) au fost reacții locale tip roșeață, durere la locul vaccinării.

* Vaccinul Pfizer și Moderna – Reacțiile adverse locale și sistemice au fost raportate mai frecvent după Doza 2, decât după prima doză.

** Vaccinul Vaxzevria (denumire anterioară: COVID-19 Vaccine AstraZeneca) – Comparativ cu prima doză, reacțiile adverse raportate după a doua doză au fost mai ușoare și raportate mai puțin frecvent.

Profesioniștii din domeniul sănătății din Centrele de vaccinare vă pot pune la dispoziție variante tipărite ale Prospectului, vă pot instrui cu privire la accesarea codului QR și vă pot da detalii despre web-site- urile care conțin informații detaliate cu privire la vaccinuri.

Este important să cunoaștem reacțiile adverse ale fiecărui tip de vaccin și să înțelegem dacă simptomele experimentate se încadrează sau nu în lista dată de producător. Pentru ajutor în acest sens profesioniștii sunt cei cărora este indicat să vă adresați dacă suspectați unul sau mai multe simptome.

Farmaciștii, parte importantă a sistemului de sănătate, vă pot ajuta să identificați și îndruma să raportați aceste reacții adverse în platforma Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Reacțiile adverse pot fi raportate către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, la următorul link: https://covid19.anm.ro/.

Campania de vaccinare continuă, din 15 martie intrând în etapa a treia, pentru populația generală. Ținta declarată a guvernului este vaccinarea până la sfârșitul lunii septembrie a 10,4 milioane de români, pentru a putea ajunge la un grad de imunizare generală a populației.

Este în regulă să avem preferințe în administrarea unui anumit tip de vaccin, de aceea se și fac eforturi în crearea de liste de așteptare, în deschiderea a noi și noi puncte de vaccinare, pentru un acces cât mai facil a tuturor celor care doresc să se vaccineze.

Chiar dacă acum sunt diverse sincope în aprovizionarea cu doze suficiente de vaccin, chiar dacă spațiul public este împânzit de păreri împotriva anumitor vaccinuri sau de cazuri tragice ale unor reacții adverse, rămâneți pozitivi și concentrați pe scopul final.

Sfatul farmacistului: VACCINAȚI-VĂ!

VaccinulComirnaty (Biontech/Pfizer)COVID-19 Vaccine Moderna (Moderna Biontech)Vaxzevria (denumire anterioară: COVID-19 Vaccine AstraZeneca)COVID-19 Vaccine Janssen*
Doza/Indicații pe grupa de vârstă2 doze la interval de 21 zile la persoane cu vârsta de 16 ani și peste.2 doze la interval de 28 de zile la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.2 doze la interval de 8 saptamani la persoane cu vârsta de 18 ani și peste.Doză unică la persoane cu vârsta de 18 ani şi peste.
ContraindicațiiEste contraindicată administrarea vaccinului la persoanele alergice la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale vaccinului administrat (enumerate la pct. 6 din Prospect).   Este contraindicată administrarea vaccinului la persoanele alergice la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale vaccinului administrat (enumerate la pct. 6 din Prospect).   Este contraindicată administrarea vaccinului la persoanele alergice la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale vaccinului administrat (enumerate la pct. 6 din Prospect). Este contraindicată administrarea vaccinului la persoanele alergice la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale vaccinului administrat (enumerate la pct. 6 din Prospect).   
Atenționări privind reacții de hipersensibilitate și anafilaxie Este necesară supraveghere medicală adecvată în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului, timp de 15 minute.  Nu se administrează doza II în caz de anafilaxie la prima doza   Este necesară supraveghere medicală adecvată în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului, timp de 15 minute.  Nu se administreaza doza II in caz de anafilaxie la prima doza Este necesară supraveghere medicală adecvată în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului, timp de 15 minute.  Nu se administreaza doza II in caz de anafilaxie la prima doza Este necesară supraveghere medicală adecvată în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului, timp de 15 minute. 
Atenționări despre reacții asociate cu anxietatea Informați medicul daca ați avut un episod de leșin în urma unei injecții administrate în trecut.  Este importantă luarea măsurilor de precauție, pentru evitarea leziunilor cauzate de leșin. Informați medicul daca ați avut un episod de leșin în urma unei injecții administrate în trecut.  Este importantă luarea măsurilor de precauție, pentru evitarea leziunilor cauzate de leșin. Informați medicul daca ați avut un episod de leșin în urma unei injecții administrate în trecut.  Este importantă luarea măsurilor de precauție, pentru evitarea leziunilor cauzate de leșin. Informați medicul daca ați avut un episod de leșin în urma unei injecții administrate în trecut.  Este importantă luarea măsurilor de precauție, pentru evitarea leziunilor cauzate de leșin. 
Atenționări despre boală concomitentă Pacienții trebuie să  informeze medicul dacă prezintă
– o boală severă
sau
– o infecție cu febră mare.  Cu toate acestea, li se poate administra vaccinul dacă au febră scăzută sau o infecție ușoară la nivelul căilor respiratorii superioare, de exemplu o răceală.
Pacienții trebuie să informeze  medicul dacă prezintă – febră mare
sau
– infecție severă;  Cu toate acestea, li se poate administra vaccinul dacă au febră ușoară sau o infecție a căilor respiratorii superioare, de exemplu o răceală   
Pacienții trebuie să informeze  medicul dacă prezintă
– o infecție severă, cu temperatură mare (peste 38°C).  Totuși, aceștia pot fi vaccinați dacă au febră ușoară sau infecție a căilor respiratorii superioare, cum este o răceală; 
Vaccinarea trebuie amânată  la persoanele cu
– boală acută febrilă severă sau
– cu infecţie acută.  Prezenţa unei infecţii minore și/sau a febrei cu valori reduse nu constituie un motiv de amânare a vaccinării.   
Atenționări privind persoane imunocompromise Eficacitatea Comirnaty poate fi diminuată la persoanele imunocompromise. Eficacitatea poate fi mai scăzută în cazul persoanelor imunocompromise. Eficacitatea poate fi mai mică la persoanele imunocompromise. Eficacitatea poate fi diminuată la persoanele imunocompromise. 
Atenționări despre tulburări ale sângelui/ Trombocitopenie și tulburări de coagulare   Pot să apară hemoragii sau echimoze la administrarea intramusculară la persoanele cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (de exemplu hemofilie).                     Pot să apară hemoragii sau echimoze la administrarea intramusculară la persoanele cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (de exemplu hemofilie).  Informați medicul dacă aveți o tulburare de sângerare.                             Pot să apară hemoragii sau echimoze la administrarea intramusculară la persoanele cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (de exemplu hemofilie).  Solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă prezentaţi:
– dificultăţi la respiraţie,
– dureri în piept,
– umflare a picioarelor sau
– dureri abdominale persistente după vaccinare.  De asemenea, solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă aveţi după câteva zile: – dureri de cap severe
sau persistente
sau
– vedere înceţoşată după vaccinare
sau
– dacă după câteva zile vă apar vânătăi sau pete rotunde, în afara locului de administrarea a vaccinului.
Pot să apară hemoragii sau echimoze la administrarea intramusculară la persoanele cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (de exemplu hemofilie).                                   
Reacții alergice                                 Poate apărea cu frecvență necunoscută:
– reacție alergică severă.  Solicitați un consult medical de urgență dacă aveți simptomele unei reacții alergice severe. 
Solicitați un consult medical de urgență dacă aveți simptomele unei reacții alergice severe. Astfel de reacții pot include o combinație a oricăror simptome prezentate mai jos:  – senzație de leșin sau stare confuzională
– modificări ale ritmului bătăilor inimii
– dificultăți la respirație
– respirație șuierătoare
(wheezing)
– umflare a buzelor, feței sau gâtului
– urticarie sau erupție pe piele
– greață sau vărsături
– durere de stomac.    
Solicitați un consult medical de urgență dacă aveți simptomele unei reacții alergice severe. Astfel de reacții pot include o combinație a oricăror simptome prezentate mai jos:  – senzație de leșin sau stare confuzională  – modificări ale ritmului bătăilor inimii  – dificultăți la respirație  – respirație șuierătoare
(wheezing)  – umflare a buzelor, feței sau gâtului  – urticarie sau erupție pe
piele  – greață sau vărsături  – durere de stomac. 
Solicitați un consult medical de urgență dacă aveți simptomele unei reacții alergice severe. Astfel de reacții pot include o combinație a oricăror simptome prezentate mai jos:  -senzație de leșin sau stare confuzională  -modificări ale ritmului bătăilor inimii  -dificultăți la respirație -respirație șuierătoare  (wheezing)
-umflare a buzelor, feței  sau gâtului
-urticarie sau erupție pe  piele
-greață sau vărsături -durere de stomac. 
Reacții adverse• foarte frecvente (apar la mai mult de 1 persoana din 10) – la locul de administrare a injecției: durere, umflare
– oboseală  – durere de cap
– dureri musculare – dureri articulare – frisoane, febră 
– umflare în zona axilei – durere de cap
– greață
– vărsături  – dureri musculare, dureri articulare și rigiditate
– durere sau umflare la locul de administrare a injecției  – oboseală excesivă – frisoane
– febră 
– sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției – senzație de oboseală (fatigabilitate) sau stare generală de indispoziție  – frisoane sau senzație de febrilitate
– durere de cap
– greață (senzație de rău)
– durere articulară sau musculară 
– durere de cap
– greață
– dureri musculare – durere la nivelul locului de administrare a injecției
– stare de oboseală accentuată 
Reacții adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane) – înroșire la locul de administrare a injecției – greață – erupție
– erupție, înroșire sau urticarie la locul de administrare a injecției 
– umflare sau înroșire la nivelul locului de administrare a injecției – febră (>38°C)
– vărsături (stare de rău) sau diaree 
– înroșire la nivelul locului de administrare a injecției  – umflare la nivelul locului de administrare a injecției  – frisoane
– durere articulară – tuse
– febră 
Reacții adverse mai  putin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane) – mărire a ganglionilor limfatici
– stare de rău
– durere la nivelul unui membru
– insomnie
– mâncărimi la locul de administrare a injecției 
– mâncărime la locul de administrare a injecției – somnolență sau amețeli  – scădere a poftei de mâncare
– umflare a ganglionilor limfatici – transpirație excesivă, mâncărimi ale pielii sau erupții pe piele 
– erupție trecătoare pe piele
– slăbiciune musculară – durere la nivelul brațului sau piciorului – stare de slăbiciune
– stare generală de rău – strănut
– durere în gât
– durere de spate
– tremor
– transpiraţie excesivă 
Reacții adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane) „cădere” temporară a feței, pe o singură parte   – paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell)
– umflare la nivelul feței (poate să apară la pacienții cărora li s-au administrat injecții în scop cosmetic) 
– reacții alergice – urticarie   
Reacții adverse cu frecventa necunoscutareacție alergică severă – reacții alergice severe (anafilaxie)
– hipersensibilitate 
reacție alergică severă

Sursa: Broșură informativă pentru persoanele vaccinate cu vaccinuri COVID-19 https://vaccinare-covid.gov.ro/