SALINOTERAPIA

Dr. Dumitru Ișfan – Medic primar chirurgie toracicvă

Salinoterapia este o metoda terapeutica auxiliara cu multiple indicatii in tratarea sau ameliorarea unor afectiuni respiratorii (astm bronsic, rinite, sinuzite, traheobronsite, pneumonii, alergii), afectiuni ale pielii (acne, dermatite, eczema, psoriazis), afectiuni ale sistemului nervos (depresie, anxietate, insomnia, nevroze), precum si afectiuni ale glandelor endocrine si aparatului digestiv. De asemenea, este un bun imunostimulator, ameliorand stari de oboseala cronica si cresterea rezistentei organismului la stress.

Cum functioneaza ?

      Aerosolii salini sunt micro-particule care sunt inhalate pe nas si gura de catre pacient si care ajung in

caile respiratorii superioare ( cavitatea bucala, cavitatile nazale si faringe) si partial in caile respiratorii inferioare (laringe, bronhii, bronchiole, alveole pulmonare) unde dezinfecteaza mucoasele, elimina  toxinele si refac elasticitatea membranelor celulelor, reducand micro – organismele iritante. In plus, micro – particulele saline stimuleaza miscarea cililor vibratili de la nivelul celulelor epiteliale respiratorii favorizand mobilizarea si eliminarea mai usoara a secretiilor.

         Cum efectuam acest procedeu ?

       Salinoterapia, procedeu simplu, relaxant si cu multiple indicatii, inclusiv in cazul copiilor, se recomanda a fi facuta  la indicatia medicului curant.

        Pentru ca aceasta terapie ajutatoare sa dea rezultatele cele mai bune, de obicei de recomanda in medie un numar de 10 – 12 sedinte consecutive, cu o durata de 45 – 50 min/ sedinta, care se repeta de 3 ori in cursul unui an.

        Contraindicatii :

      Desi este o metoda terapeutica cu multiple indicatii, nu se recomanda in cazuri de: tuberculoza pulmonara,cancer pulmonary, boli infecto-contagioase, hipertensiune arteriala, boala Basedow, hipertiroidie, cardiopatie cronica ischemica decompensata, infarct miocardic recent, angina pectorala, epilepsie, claustrofobie, status asmaticus sau sarcina avansata.

     Salina naturala sau salina artificiala?

     Salinele naturale constituie o adevarata binecuvantare a naturii pentru sanatatea omului prin bioclimatul cu caracter sedativ, de curatare, usor racoros ca temperatura si echilibrat sub aspect de umezeala., insa, de multe ori,  nu sunt usor accesibile oricui. Astfel ca, solutia cea mai la indemana sta in vizitarea salinelor artificiale, de suprafata.

     Ca beneficii in plus fata de salinele naturale, salinele artificiale sunt accesibile oricui, temperatura, umiditatea si presiunea sunt  constante astfel incat nu exista dificultati de adaptare, indiferent de anotimp si poate cel mai mare avantaj fata de salinele naturale il constituie dimensiunea controlata a diametrului particulelor de sare care nu depaseste 5 microni,o valoare ideala pentru ca acestea sa patrunda si in caile respiratorii inferioare si efectele terapeutice sa fie vizibile intr-un timp mai scurt.

            Salina Mineral Health ofera  toate avantajele unei saline artificiale iar pe suprafata de 300 m2 de care dispune, pune la dispozitie locuri special amenajate pentru copii, pentru a practica diferite activitati sportive si recreative, totul pentru a petrece un timp benefic dar si placut.