Parodontoza: ce este, care sunt cauzele ei și cum se tratează.

ESTETDENTAL CLINIC- DR GAVRILITĂ DENIS!

Parodontoza este o afecțiune care poate duce la pierderea dinților prin deteriorarea parodonțiului (la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal, os alveolar).

Debutul parodontozei nu este unul sesizabil, marcat de dureri sau stări acute de disconfort.

Primele semne (sângerarea gingivală, inflamarea gingiilor, dureri ușoare) sunt adesea ignorate și în timp, după instalarea plăcii bacteriene și chiar a tartrului, simptomele parodontozei își fac simțită prezența tot mai mult prin: retragerea gingiilor, halitoza (respiratie urât mirositoare), dureri in timpul masticației, aparitia pungilor parodontale, mobilitatea dinților.

            Cauzele parodontozei:

Sunt mulți factori care favorizează apariția parodontozei (fumatul, alimentația, unele dereglări hormonale sau afecțiuni psihologice, factorii genetici), dar principala cauză rămâne placa bacteriană.

Tratamentul este ales în functie de stadiul parodontozei, în primul rând, eliminarea factorilor care au adus la apariția bolii: placa bacteriană și tartrul, prin efectuarea unei igienizari profesionale, urmând pacientul să își mențină o igiena orală adecvată.

În funcție de cât de avansat este stadiul de parodontoză, se poate recomanda terapia cu laser, fiind un tratament minim invaziv, folosit in stomatologia modernă, eliminând bisturiul și suturile. 

Cu ajutorul laserului poate fi tratată infecția bacteriană (ce a cauzat boala), fiind reduse astfel pungile parodontale.

Cum funcționează tratamentul cu laser pentru parodontoză?

            Medicul utilizează laserul dentar pentru accesul și eliminarea țesutului inflamat din jurul rădăcinii dintelui.

Prin expunerea rădăcinii și igienizarea țesutului infectat se realizează detartrajul subgingival, după care medicul folosește laserul cu scopul de a netezi suprafata rădăcinii, pentru a elimina orice suprafață rugoasă care ar putea atrage coloniile de bacterii cauzatoare de infecții.

Astfel stimulând procesul de vindecare și regenerare tisulară.

                                                    Oferă valoare zâmbetului tău!