Semnele dermatologice ale bolilor de ficat

Semnele dermatologice ale bolilor de ficat

Atât bolile hepatice cronice, cât și cele acute pot da manifestări cutanate. Acestea variază de la semne mai subtile, cum ar fi așa numitele degete hipocratice (degete cu aspect bombat) la simptomatologii mai evidente și binecunoscute precum icterul. Identificarea timpurie a corelației dintre aceste schimbări dermatologice și potențialele probleme hepatice poate duce la o mai bună diagnosticare și gestionare a acestor boli.

Osteoartropatie hipertrofică

Bombarea degetelor, cunoscută și ca osteoartropatie hipertrofică este caracterizată prin aspectul specific al vârfurilor degetelor, cu unghiile moi, curbate în jos și un aspect lucios al unghiilor și pielii degetelor. Osteoartropatia poate fi primară, caz în care nu este asociată cu nicio problemă de sănătate. Pur și simplu descrie aspectul bombat al degetelor.

Osteoartropatia secundară apare gradual și reprezintă o modificare a aspectului normal al degetelor. Leuconichiile sunt alte semne asociate cu afecțiunile hepatice. Acestea sunt discolorații ale unghiilor care, la fel ca în cazul bombării degetelor, apar gradual. Poate fi localizată la nivelul unei singure unghii sau poate afecta complet sau parțial toate unghiile.

Angiomul păianjen

Angiomul păianjen este o colecție mică de vase de sânge dilatate, aflate foarte aproape de suprafața pielii. Numele vine de la aspectul similar cu pânza de păianjen, cu un punct central din care radiază mai multe vase mici. Aceste angioame pot apărea din mai multe motive: leziuni, expunere la soare, schimbări hormonale și, desigur, problemele hepatice.

Semnele dermatologice ale bolilor de ficat

O altă manifestare dermatologică comună a problemelor hepatice este eritemul. Avem în primul rând eritemul palmar, caracterizat prin înroșirea pielii palmelor și în special a bazei palmelor și a pielii fundului degetului mic și al celui mare.

În funcție de situație, temperatură, presiunea aplicată și starea emoțională, roșeața poate fi mai accentuată și însoțită de o senzație de arsură. În al doilea rând avem rozaceea, o afecțiune inflamatorie cronică caracterizată tot prin eritem și erupții. Rozaceea este o tulburare frecventă, mai ales în cazul persoanelor de origine nord-europeană, iar cauzele acesteia sunt numeroase. Totuși, nu trebuie exclusă ca potențial simptom al bolilor hepatice cronice.

Fii cât mai informat despre simptomele date de diferite boli. Citeşte mai multe aici!