Cauzele durerilor în zona bazinului

Durerile în zona bazinului

Durerea în zona bazinului este simțită sub nivelul buricului, putând fi bruscă și severă sau moderată și de lungă durată. Acest tip de durere afectează în principal femeile și de multe ori se recomandă o vizită la ginecolog pentru diagnostic și tratament.

Afecțiuni inflamatorii

Începând cu durerile bruște din zona bazinului, cunoscute ca dureri acute, pot apărea ca simptom al mai multor afecțiuni comune. O primă astfel de afecțiune este banală infecție urinară. În cazul infecțiilor de tract urinar, durerile sunt acompaniate de urinări frecvente și o senzație de usturime la urinat.

Apendicita

Apendicita, boala cauzată de inflamarea apendicelui, cauzează dureri în zona dreaptă a abdomenului și poate iradia spre bazin. Peritonita este o inflamație, de această dată a peritoneului (țesutul care acoperă cavitatea abdominală). Aceasta poate cauza dureri severe ce necesita tratament de urgență.

Constipația

Pe lângă aceste afecțiuni inflamatorii, durerea în zona bazinului poate apărea și în cazul constipației. De obicei, constipația apare atunci când vă schimbați dieta alimentară sau ca simptom secundar al anumitor medicamente. Totuși, dacă constipația însoțită de durere severă persistă, se recomandă o vizită la specialist.

Durerile în zona bazinului

Deoarece durerile în zona bazinului afectează mai mult femeile, haideți să menționăm două potențiale cauze exclusive acestora. Chisturile ovariene care sunt mici pungi de lichid ce se formează pe ovare, pot cauza durere atunci când se sparg sau își schimbă poziția.

Boala inflamatorie pelvină

De asemenea, o durere mai specifică pentru zona bazinului poate fi cauzată de boala inflamatorie pelvină, o afecțiune a tractului genital superior care afectează uterul, ovarele și trompele uterine. Această boală apare în urma unei infecții bacteriene ce se răspândește din vagin sau din colul uterin. În 1 din 4 cazuri, infecția este una cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia.

Dacă durerea în zona pelviană persistă timp de 6 luni sau mai mult, cu episoade intermitente, atunci se poate considera că durerea este una conică. Cele mai comune cauze ale durerii cronice sunt sindromul colonului iritabil, durerile lombare de spate, boala inflamatorie pelvină cronică și endometrioza.

Cauze mai puțin comune ale durerilor cronice de bazin includ herniile, infecțiile urinare recurente, cistită interstițială cronică, adenomioza și prolapsul uterin.

Fii cât mai informat despre simptomele date de diferite boli. Citeşte mai multe aici!