COVID – între alb și negru!

Sfaturi oferite de doamna doctor Mihaela Chelariu – Medic primar psihiatrie

Pe lângă lucrurile rele aduse de încoronatul virus, s-au întâmplat și lucruri bune legate de auto îngrijire și relaționarea umană! Acum și în pandemie ne îngrijim mai mult de noi! De la banala mască atât de urâtă de noi toți că trebuie să o purtăm, până la grija de acum să nu o uităm acasă sau pe aiurea, de la spălatul mâinilor până la performanțele de manualitatea în autotestare!

Totuși frica de boală ne îmbolnăvește psihic, paranoia e în floare! Ne uităm încă unii la alții cu teama că ne-am putea infecta. Suntem la sfârșit de drum? Nu știm! Simt cum stăm pe buzele unei prăpăstii și dacă avem suficient elan putem trece dincolo. Dacă nu, ne aruncăm în abis.

Poate că cea mai bună treabă care a facut-o virusul COVID este relaţionarea între noi medicii și reînvierea spiritului de castă de mult apus. Să nu exagerăm! Mulți dintre noi au fost înspăimântați și au refuzat să lucreze cu pacienții infectați cu coronavirus.

Este decizia lor, unii nu au putut deși au vrut, în fine, discuțiile pot fi nesfârșite. Dar cei care am lucrat și lucrăm la COVID vom rămâne cu stresul transformat în amintiri, cu bucuria de a vedea pacienții cum pleacă însănătoșiți, cu disperarea neputinței în faţa morții, cu nopțile nedormite și pisoii curții spitalului care ne mai înseninau sufl etele prin jocul și inocența lor.

Și peste toate cu lumina aceea care de undeva de sus ne veghea ză, prin blândețea și puterea sfântă a lui DUMNEZEU.

Mai multe articole din revista aici!