Când trebuie să ne monitorizăm alunițele

aluniţele

În timp ce incidența altor tipuri de cancere se află relativ în scădere, melanomul – cel mai periculos cancer de piele, este din ce în ce mai întâlnit. Din fericire, este și cel mai tratabil tip de cancer, dacă este depistat în stadiile incipiente.

Ce sunt aluniţele?

Alunițele sunt pete sau excrescenţe mici și închise la culoare, care apar în urma grupării a mai multor celule pigmentate. Ele apar de obicei în copilărie sau adolescență. O persoană obișnuită poate avea între 10 și 40 de alunițe, care se pot micșora sau pot păli în timp.

Alunițele vin într-o gamă variată de culori, de la maro deschis la maro închis, negru sau culoarea pielii. În mare, acestea sunt plate și au o formă și culoare relativ uniformă. Majoritatea alunițelor sunt inofensive și rareori devin canceroase. Monitorizarea acestora și a altor pete pigmentate este un pas important în detectarea cancerului de piele, în special a melanomului.

Sunt 5 criterii importante la care trebuie să fiți atent atunci când că țineți alunițele sub observație: simetria, marginile, culoarea, diametrul și evoluția. Începând cu simetria, alunițele inofensive tind să fie cât de cât uniforme, cu ambele jumătăți semănând ca culoare și formă.

aluniţele

Orice aluniță asimetrică poate fi un semn de alarmă. Marginile aluniței contează destul de mult în evaluarea acesteia. O aluniță cu margini neregulate, neclare, crestate sau ridicate trebuie ținută sub observație atentă.

Nuanţele unei aluniţe

În ceea ce priveşte culoarea, orice aluniță care prezintă mai multe nuanțe de maro sau orice tentă de albastru, gri, roșu, negru sau alb poate să fie un semn că ceva este în neregulă. Ca diametru, regula generală este că orice aluniță mai mare de 6 milimetri poate reprezenta un motiv de îngrijorare.

Și, în final, evoluția se referă la schimbările pe care le manifestă alunița de-a lungul timpului. Cu cât schimbările sunt mai drastice și mai evidente cu atât trebuie să fiți mai vigilent cu alunița respectivă.

Dacă aveți alunițe asimetrice, care prezintă mai multe culori, sau mai mari în diametru se recomandă să le examinați lunar, cu poze, pentru a monitoriza evoluția. Orice semn de îngrijorare trebuie luat în serios. Chiar dacă nu aveți alunițe “suspecte” tot se recomandă să vă verificați alunițele, din 3 în 3 luni, pentru a fi sigur că totul este în ordine.

Fii cât mai informat despre simptomele asociate diferitelor tipuri de cancer. Citeşte mai multe aici!