Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor virale-28 iulie 2021

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor virale-28 iulie 2021

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat în urmă cu un deceniu ziua de 28 iulie – World Hepatitis Day (Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor virale). Scopul a fost acela de a conştientiza publicul larg, dar şi factorii politici că hepatitele virale reprezintă o afecţiune inflamatorie a ficatului care determină prin cronicizare ciroză şi cancer hepatocelular.

În fiecare an World Hepatitis Day adoptă un slogan care sintetizează cel mai bine acţiunile propuse pentru combaterea acestui flagel. Anul acesta tema este “Hepatitis can’t wait/ Hepatita nu poate aştepta” pentru a sublinia urgenţa cu care trebuie luate măsurile care să elimine până în 2030 hepatitele cronice virale, ca probleme de sănătate publică.

Chiar în actuala criză pandemică, cu o persoană care decedează la fiecare 30 secunde  printr-o complicaţie a hepatitelor virale,  OMS consideră că nu mai este timp pentru a aştepta.

Ce măsuri trebuie luate?

Printre acţiunile care vizează eliminarea hepatitelor o direcţie importantă este cea de diagnostic şi tratament. Screening–ul pe care medicul de familie îl poate face la înscrierea unui pacient nou pe listele sale ar trebui să includă şi teste de depistare a infecţiei cu virusurile hepatitice B şi C adică antigenul HBs şi anticorpii anti VHC.

Dacă unul sau ambele teste sunt pozitive, pacienţii trebuie îndrumaţi către una din specialităţile boli infecţioase sau gastroenterologie pentru a confirma diagnosticul şi în funcţie de caracteristicile fiecăruia, de stadiul bolii, se începe terapia antivirală.

Este bine de ştiut că există protocoale terapeutice pentru ambele infecţii cu virusurile hepatitice amintite. Terapia anti şi virală pentru virusul C are o durată finită (între 8-12 săptămâni) pentru a atinge ceea ce în limbajul medical se numeşte RVS (răspuns viral susţinut) în timp ce pentru infecţia cronică cu VHB terapia este , în acest moment, indefinită şi constă în administrarea unei singure capsule /zi. Aceste acţiuni care stau în putere fiecărui medic asigură o viaţă fără complicaţii severe pacienţilor noştri şi ridică povara costurilor uriaşe în sistemul medical.

Şi nu în ultimul rând să nu uităm că 28 iulie a devenit World Hepatitis Day în onoarea lui Baruch Samuel Blumberg(1925-2011) , medic şi cercetător American care pentru descoperirea antigenului HBs ca și pentru descoperirea primului prion, a primit în 1976 premiul Nobel pentru medicină.

Conf.univ.dr. Miruna Drăgănescu – Medic primar de boli infectioase

Descoperă mai multe interviuri de specialitate aici!