PILULA DE CULTURĂ „Cel mai rus dintre scriitorii ruși”

Nikolai Leskov, Pelerinul vrăjit, Humanitas Fiction, 2020
Considerat de către numeroși ruși „cel mai rus dintre scriitorii ruși”, Nikolai Leskov, contemporan cu Dostoievski și Tolstoi, este receptat aproape inevitabil în/prin umbrele celor doi.

Pentru cunoscători, cartea propusă astăzi este… gogoliană, dacă mulți se consideră ca trăgându-se din „mantaua” lui Gogol, unii putând, evident, să se revendice de la pelerina și călătoriile lui Ivan Fliaghin, personajul „minunat” al lui Leskov, un îmblânzitor de cai, trăind în captivitatea tătarilor un deceniu, îndrăgostindu-se nebunește de o rromă mai târziu, înrolându-se și luptând în războaie sub un nume fals, dar acoperindu-se glorie, călugărindu-se la momentul narării evenimentelor din trecutul său ș.a.m.d.

Un personaj care, de fapt, în umbra celebrei afirmații conform căreia frumusețea va salva lumea, încearcă să înțeleagă, să trăiască împreună cu Frumusețea. Poate un pic surprinzător, plecându-se de la marea iubire pentru cai:
„Într-un cuvânt, cine-i iubitor și știe ce-i frumusețea poate rămâne cu gândul dus după ce nu și-a mai putut lua ochii de la un astfel de animal. Atât de mult îmi plăcea, că nici nu mai plecam din grajd de la ea, și de bucurie o tot mângâiam.” (p.126)

Evoluția personajului, care la început înțelegea doar la cal frumusețea ca perfecțiune a naturii, este savuroasă. Cert este că la un moment dat, pentru un dans cu frumoasa Grușenka, își va „arunca” o mică avere, pentru a simți adevărata putere a frumuseții!!!

Povestea de iubire dintre bărbat și femeie nu se va termina prea fericit, ba chiar deloc…
Dar, da, sunt mai mult povestiri legate într-un roman progresist la vremea lui, povestiri despre frumusețea pură, care uneori poate fi și iubire…

Leskov, un scriitor de descoperit, și pentru a înțelege de unde începe eternitatea sufl etului rus! Pentru că ea nu începe numai de la Rubliov, ca să dăm numai un exemplu…

Citește mai multe articole din revistă aici!