Infecția cu Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este o bacterie care poate provocă boala ulcerului peptic și gastrita. Apare mai ales la copii. Doar 20% dintre cei infectați au simptome. Simptomele includ dureri de stomac, pierderea neplanificată în greutate și vărsături sângeroase. Ulcerele cauzate de H-pylori sunt frecvent tratate cu combinații de antibiotice și inhibitori ai pompei de protoni.

Helicobacter pylori se înmulțesc în stratul de mucus al mucoasei stomacului și al duodenului. Bacteriile secretă o enzimă numită urează care transformă ureea în amoniac. Acest amoniac protejează bacteriile de acidul din stomac. Pe măsură ce H. pylori se înmulțește, mănâncă în țesutul stomacal, ceea ce duce la gastrită și /sau ulcer peptic.

Simptomele și semnele, dacă sunt prezente, sunt cele care apar din gastrită sau ulcer peptic și includ:
Dureri arzătoare în stomac (mai des la câteva ore după masă și noaptea), Pierderea neplanificată în greutate, Balonare, Greață și vărsături, Indigestie, Pierderea poftei de mâncare, Scaune întunecate (din sânge în scaun).

Cum este diagnosticată infecția cu H. pylori?

Un test de respirație: în acest test, expiri într-o pungă înainte și după ce bei o soluție. Testul măsoară cantitatea de dioxid de carbon eliberată în respirație înainte și după ce ați băut soluția. Un nivel mai ridicat după ce a băut soluția înseamnă că H. pylori este prezent.
Un test de scaun: Acest test caută dovezi ale H. pylori într-o probă de scaun.
Endoscopie superioară: un tub flexibil este introdus pe gât în stomac. O probă mică de țesut din mucoasa stomacului sau intestinului este luată pentru testarea prezenței H. pylori.

Cum se tratează H. pylori?

Dacă nu aveți simptome, nu trebuie să fiți tratați. Dacă ați fost diagnosticat cu H. pylori, evitați să luați antiinflamatoare nesteroidiene. Aceste medicamente vă pot crește riscul de a dezvolta ulcer.Ulcerele cauzate de H. pylori sunt tratate cu o combinație de antibiotice și un inhibitor al pompei de protoni care reduce acidul.

Poate fi prevenită infecția cu H. pylori?

Beți apă curată și folosiți apă curată în timpul pregătirii alimentelor. (Acest lucru este deosebit de important dacă locuiți în zone din lume cunoscute ca având o sursă de apă contaminată.)
Spălați-vă bine mâinile (20 de secunde) cu apă și săpun înainte de a mânca și după ce ați folosit baia.

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!