Pietre la rinichi – semne și simptone

În fiecare an, mai mult de o jumătate de milion de oameni merg la camera de urgență pentru problemele cu pietre la rinichi. Se estimează că una din zece persoane va avea o piatră la rinichi la un moment dat în viața lor.

Ce este o piatră la rinichi?

O piatră la rinichi este un obiect dur care este făcut din substanțe chimice din urină. Există patru tipuri de calculi renali: oxalat de calciu, acid uric, struvit și cistină. O piatră la rinichi poate fi tratată cu litotripsie cu undă de șoc, uteroscopie, nefrolitomie percutanată sau nefrolitotripsie.

Urina are diferite deșeuri dizolvate în ea. Când există prea multe deșeuri în prea puțin lichid, cristalele încep să se formeze. Cristalele atrag alte elemente și se unesc între ele pentru a forma un solid care va crește, cu excepția cazului în care este trecut din corp cu urina. De obicei, aceste substanțe chimice sunt eliminate în urină de către chimistul principal al corpului: rinichiul.

Cauzele pietrelor la rinichi

Cauzele posibile includ consumul de prea puțină apă, exercițiile fizice (prea mult sau prea puțin), obezitatea, operația de scădere în greutate sau consumul de alimente cu prea multă sare sau zahăr. Infecțiile și istoricul familiei ar putea fi importante la unii oameni. Consumul prea mare de fructoză se corelează cu riscul crescut de a dezvolta o piatră la rinichi.

Simptomele pot fi una sau mai multe dintre următoarele: durere severă pe ambele părți ale spatelui, durere mai vagă sau durere de stomac care nu dispare, sânge în urină, greață sau vărsături, febră și frisoane, urină care miroase urât sau arată tulbure

Piatra la rinichi începe să doară atunci când provoacă iritații sau blocaje. Acest lucru se dezvoltă rapid până la dureri extreme. În majoritatea cazurilor, pietrele la rinichi trec fără a provoca leziuni, dar de obicei nu fără a provoca multă durere.

Tratamentul pietrelor la rinichi

Tratamentul pentru calculii renali este similar la copii și adulți. Vi se poate cere să beți multă apă. Medicii încearcă să lase piatra să treacă fără intervenție chirurgicală. De asemenea, este posibil să primiți medicamente pentru a vă face urina mai puțin acidă. Dar dacă este prea mare sau dacă blochează fluxul de urină sau dacă există un semn de infecție, este îndepărtat prin intervenție chirurgicală.

Reducerea riscului de calculi renali

Dacă beți suficient lichid, vă veți menține urina mai puțin concentrată cu deșeurile. Mâncați mai multe fructe și legume, care fac ca urina să fie mai puțin acidă. Când urina este mai puțin acidă, atunci pietrele se pot forma mai puțin. Reduceți excesul de sare din dietă.

Citește mai multe articole despre semnele și simptomele diferitelor boli aici!