Ce este hepatita C?

Hepatita înseamnă inflamația ficatului. Când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția acestuia poate fi afectată. Consumul intens de alcool, toxine, unele medicamente și anumite afecțiuni medicale pot provoca hepatită. Cu toate acestea, hepatita este adesea cauzată de un virus.

 Ce este hepatita C?

Hepatita C este o infecție hepatică cauzată de virusul hepatitei C. Hepatita C poate varia de la o boală ușoară care durează câteva săptămâni până la o boală gravă, pe termen lung. Hepatita acută C apare în primele 6 luni după ce cineva este expus la virusul hepatitei C. Hepatita C poate fi o boală pe termen scurt, dar pentru majoritatea oamenilor, infecția acută duce la infecție cronică.

 Hepatita cronică C poate fi o infecție pe tot parcursul vieții dacă este lăsată netratată. Hepatita cronică C poate provoca probleme grave de sănătate, inclusiv leziuni hepatice, ciroză (cicatrici ale ficatului), cancer la ficat și chiar deces.

 Cum se răspândește hepatita C?

Virusul hepatitei C se răspândește de obicei atunci când cineva intră în contact cu sângele de la o persoană infectată. Acest lucru se poate întâmpla prin:

Partajarea echipamentului de injectare a drogurilor.

Nașterea. Aproximativ 6% dintre copiii născuți din mame infectate vor avea hepatită C.

Expunerea la îngrijirea sănătății.

Raporturi sexuale cu o persoană infectată.

Tatuaje sau piercing-uri nereglementate cu instrumente nesterile.

Partajarea articolelor personale, prin folosirea în comun a monitoarelor de glucoză, aparate de ras, mașini de tăiat unghii, periuțe de dinți și alte articole care ar putea fi intrat în contact cu sângele infectat, chiar și în cantități prea mici pentru a fi văzute.

Transfuzii de sânge și transplant de organe.

Hepatita C nu se transmite prin împărțirea ustensilelor de mâncare, alăptare, îmbrățișare, sărutare, ținere de mână, tuse sau strănut. De asemenea, nu se răspândește prin alimente sau apă.

Simptome

Mulți oameni nou infectați cu virusul hepatitei C nu au simptome, nu arată sau se simt rău și, prin urmare, nu știu că sunt infectați. Pentru persoanele care dezvoltă simptome, acestea apar de obicei la 2-12 săptămâni după expunerea la virusul hepatitei C și pot include pielea sau ochii galbeni, lipsa poftei de mâncare, vărsături, dureri de stomac, febră, urină închisă la culoare, dureri articulare și senzație de oboseală.

Tratament

Tratamentul este recomandat tuturor persoanelor, inclusiv femeilor care nu sunt gravide, cu hepatită C acută sau cronică (inclusiv copiii cu vârsta ≥3 ani și adolescenții). Tratamentele actuale implică de obicei doar 8-12 săptămâni de terapie orală (pastile) și vindecă peste 90% cu puține efecte secundare.

Citește mai multe articole despre diferite bolii și afecțiuni aici!