Ce este un lipom?

Un lipom este o bucată de țesut rotundă sau ovală care crește chiar sub piele. Este din grăsime, se mișcă ușor când îl atingi și nu provoacă durere de obicei. Lipoamele au tumori benigne ale țesuturilor moi. Ele cresc încet și nu sunt canceroase. Majoritatea lipoamelor nu au nevoie de tratament.

Cât de frecvente sunt lipoamele?

Aproximativ 1 din 1.000 de oameni are un lipom. Lipoamele apar cel mai des între 40 și 60 de ani, dar se pot dezvolta la orice vârstă. Ele pot fi prezente chiar și la naștere. Lipoamele afectează oamenii de toate genurile, dar sunt puțin mai frecvente la femei.

Care sunt simptomele unui lipom?

Lipoamele nu sunt de obicei dureroase, dar pot fi inconfortabile dacă se apasă pe un nerv sau se dezvoltă în apropierea unei articulații. Mulți oameni care au un lipom nu observă niciun simptom.

Lipoamele sunt de obicei:

Încapsulate: nu se răspândesc în țesuturile din jurul lor.

Nedureroase: Cu toate acestea, unele lipoame provoacă durere și disconfort în funcție de locația lor, dimensiunea și dacă sunt prezente vase de sânge.

De formă rotundă sau ovală: bulgări de grăsime de țesut cauciuc sunt de obicei simetrice.

Deplasabile: stau chiar sub suprafața pielii și se mișcă atunci când le atingi.

Mai mic de 2 inci în diametru: în câteva cazuri, lipoamele pot fi mai mari de 6 inci lățime.

Ce cauzează un lipom?

Se moștenesc (se transmit prin familii). Este mai probabil să dezvolți un lipom dacă cineva din familia ta are unul. Unele afecțiuni determină formarea mai multor lipoame pe corp. Condițiile care cauzează lipom includ:

Cum sunt diagnosticate lipoamele?

Se diagnostichează de obicei lipomul în timpul unei examinări fizice. Medicul va atinge lipomul și va întreba dacă este dureros sau sensibil. Este posibil să aveți nevoie de o biopsie pentru a confirma că lipomul nu este cancer.

Care sunt tipurile de lipoame?

Angiolipom: conține grăsimi și vase de sânge și sunt adesea dureroase.

Convențional: conține celule de grăsime albă. Celulele albe de grăsime stochează energie.

Fibrolipom: grăsimea și țesutul fibros alcătuiesc acest tip de lipom.

Hibernom: conține grăsime maro. Majoritatea celorlalte lipoame conțin grăsime albă. Celulele adipoase brune generează căldură și ajută la reglarea temperaturii corpului.

Mielolipom: conține grăsimi și țesuturi care produc celule sanguine.

Celulă fusiformă: celulele adipoase din aceste lipoame sunt mai lungi decât largi.

Pleomorfe: celule adipoase de diferite dimensiuni și forme.

Majoritatea lipoamelor nu au nevoie de tratament. Dacă un lipom vă deranjează, medicul îl poate îndepărta chirurgical. Procedurile de îndepărtare a lipomului sunt sigure și eficiente și, de obicei, puteți merge acasă în aceeași zi.

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!