Arme biologice. Rãzboi biologic. Bioterorism.

Dr. Ionel Julea

Motto: Pe pãmânt idioții au arme, ei cu ele pot face orice. Pe pãmânt bunul simt dacã doarme, in zadar întreba-veți de ce?

Armele biologice sunt reprezentate de bacterii, viruși, ciuperci și toxine produse de unele dintre acestea in scopul infectãrii, îmbolnãvirii si cauzării morții oamenilor, animalelor, plantelor. Pot fi rãspândite ușor prin aer, apa, alimente.

Sunt încadrate in 3 categorii de risc:

Categ. A-risc major: Antraxul,Variola ,Toxina botulinica;

Categ.B-risc moderat: Brucelozã, Toxina Epsilon data de Clostridium perfringens, Ricin, Tifos, Specii de Salmonella, E. Coli, Shighela (care amenințã siguranța alimentara);

Categ.C-agenți slabi cu difuzare in masa: Nipah virus, SRAS, Gripa H1N1, HIV/SIDA sa.

Arma biologica a fost utilizatã de milenii. Exemple pot fi nenumãrate.

-Sec. 6? Hr.asirienii au otrãvit fântâni cu o ciuperca ce cauza delir inamicilor.

-In legendarul rãzboi troian sulitele si sãgețile se stropeau cu otrava potrivit lui Homer in poemele Iliada si Odiseea.

-184 i Hr. Hanibal aduce din Cartagina vase de lut cu șerpi veninoși pe care le aruncau pe punțile navelor inamice.

-In sec. 14 ciuma bubonica sau moartea neagrã care a traversat rapid întreaga Europa si a decimat mare parte din populație a fost folositã si ca arma prin infiltrarea bolnavilor sau cadavrelor contaminate in orașe inamice pentru a crea panica si a determina evacuarea locuințelor .

-Ultimul incident când s-au folosit cadavre contaminate cu ciuma a fost in 1710 cand rusii asediau zidurile orașului Reval ( Tallinn).

-Armata britanicã a încercat folosirea varicelei oferind paturi contaminate in timpul rãzboiului Pontiac (1763-1766).

-Se suspecteazã ca si americanii s-au folosit de varicela ca arma biologica împotriva indienilor dar nu exista dovezi concludente.

-Germanii au infiltrat un agent (ANTON DILGER) in 1915 in SUA care transporta si dezvolta ulterior in laboratorul personal din Maryland culturi de morva (care dau o boala virulenta la cai si catâri) cu care a infectat caii din portul Baltimore care erau expediați in Marea Britanie. DILGER însuși moare de gripa spaniola in 1918 dupã ce fugise in Spania fiind suspectat a fi agent german.

-Germanii au infectat si caii cavaleriei franceze si mulți din caii si catârii Rusiei pe frontul de est pentru a împiedica mișcãri de trupe si convoaiele de aprovizionare.

Scurt istoric

Din 1942 si americanii au dezvoltat programe de dezvoltare a armelor biologice pana in 1969 când Richard Nixon le inchide complet si inițiazã programe de cercetare biologica in mãsuri defensive, precum VACCINURILE si diverse sisteme de detectare. Tot el inițiazã si Conventia privind interzicerea dezvoltãrii, producerii si stocãrii armelor bacteriologice (biologice) si toxice in 1972 dupa 3 ani de dezbateri si negocieri la Națiunile Unite.

Bioterismul

Bioterorismul a apãrut ca noțiune si practica in epoca modernã .Antraxul a fost utilizat pentru prima data ca o arma biologica îmbunãtãțitã .In 2001 mai multe cazuri de ,,atac’’cu antrax cauzate deliberat in SUA având ca ținta birouri de presa si chiar Congresul SUA au ucis 5 persoane.

Medicii pot juca un rol central in rãspunsul la amenințarea armei biologice prin menținerea conștientizãrii riscurilor, recunoașterea rapida a unui eveniment si instituirea adecvatã de rãspunsuri precum antibiotice si rãspunsuri.

Armele biologice

Armele biologice pot deveni o amenintare terorista tot mai mare prin posibilitatea provocãrii de epidemii devastatoare pe mãsura ce creste dezvoltarea biotehnologiei si manipularea genetica tot mai simpla a agenților patogeni.

Dupã cum scrie Revista Asociației Medicale Americane ,,Consecințele unui atac biologic ,mai ales dacã infecția s-ar transmite ușor , ar putea depãși cu mult pe cele ale unui atac chimic sau chiar un eveniment nuclear”. Având in vedere ușurinta cãlãtoriei si globalizarea in continua creștere , un focar oriunde in lume este o amenintare pentru toate națiunile, dupã cum se dovedește si in prezent prin pandemia Covid 19.

Citește mai multe articole din revistă aici!