Imagistică prin tomografie computerizată și rezonanță magnetică nucleară

Imagistică prin tomografie computerizată și rezonanță magnetică nucleară, de cea mai înaltă performanță, la centrul de imagistică medicală Scanexpert Galați

Din dotarea centrului Scanexpert Galați fac parte un aparat de rezonanță magnetică nucleară (RMN), un computer tomograf (CT), un mamograf și un ecograf.

Scanarea RMN caracterizează cu succes toate organele corpului omenesc, fiind o metodă determinantă în depistarea afecțiunilor sistemului musculo-scheletal, circulator, nervos, respirator și genital.

Tomografia computerizată reprezintă o metodă de examinare imagistică foarte precisă și rapidă, ce utilizează radiația X cu scopul obținerii de imagini detaliate, de înaltă calitate, și precise, ale organelor.

Aparatul Siemens Magnetom Avanto 1,5T

intervine în clarificarea unor diagnostice, pentru orientarea abordării chirurgicale, pentru monitorizarea unor tratamente sau post-tratament.

Investigațiile de rutină, de tip RMN

Disponibile în cadrul centrului Scanexpert Galați includ examinarea craniului (cu utilitate în patologia vasculară, tumorală, malformativă, inflamatorie, cerebrală, degenerativă, screening-ul anevrismelor cerebrale), a regiunii cervicale (indicații în patologia afecțiunilor traumatice, degenerative, neoplazice, ale cavității bucale, ale tiroidei, în diagnosticul adenopatiilor inflamatorii sau infecțioase), a toracelui (utilitate în patologie de perete toracic, a mediastinului), a abdomenului (recomandată pentru depistarea hemoragiilor, a infecțiilor, a tumorilor, vizualizarea uterului, a ovarelor, a prostatei), a pelvisului (indicată în depistarea hemoragiilor, tumorilor, infecțiilor, vizualizarea prostatei, a uterului, a ovarelor), a coloanei vertebrale (utilă în patologia infecțioasă și inflamatorie, tumorală, stenoza de canal medular, compresiuni medulare, patologia degenerativă, traumatisme ale coloanei vertebrale, patologia malformativă – meninge și cordoane medulare), a articulațiilor (util în patologia meninsco-ligamentară, patologia cartilaginoasă, traumatisme), a membrelor (afecțiuni articulare), a orbitelor, a hipofizei, a urechii interne.

Investigații speciale avansate precum RMN cord, spectroscopie cerebrală sau de prostată, evaluare multiparametrică a prostatei, tractografie cerebrală, RMN mamar, RMN musculo-scheletal, pot fi efectuate, de asemenea, la centrul Scanexpert Galați.

          Rezonanța magnetică a cordului

Înseamnă vizualizarea în profunzime a componentelor detaliate ale cordului, inclusiv a camerelor şi valvelor, catetetizarea cardiacă fiind exclusă. Utilitatea investigației se remarcă în vizualizarea fiabilității mușchiului cardiac, evaluarea cicatricilor post-infarct, evidențierea inflamației prezente a cordului, și anume prezența miocarditei, pericarditei, a tumorilor cardiace.

          Spectroscopia de rezonanță magnetică

Măsoară modificările structurilor biochimice ale țesuturilor, fiind utilizată, în special, pentru evaluarea tumorilor. Indicațiile principale se referă la patologia neurologică și la diagnosticul de cancer sau supravegherea sub tratament, în cazul prostatei.

          Evaluarea multiparametrică a prostatei

Reprezintă investigația de elecție a prostatei, în diagnosticul cancerului, atunci când există suspiciuni, reprezentând singura metodă imagistică ce reușește să evalueze corect extensia extracapsulară, tratamentul fiind stabilit din start, chirurgical sau non-chirurgical.

          Tractografia

Joacă un rol esențial în depistarea precoce și monitorizarea unei game largi de afecțiuni neurologice, precum demență, epilepsie, malformații vasculare și cerebrale, accident vascular cerebral.

          RMN mamar

Este o investigaţie complementară ecografiei şi mamografiei, cu o sensibilitate de peste 98%, întrucât există forme de cancer care nu au expresie pe imaginea ecografică sau pe cea mamografică.

          RMN-ul musculo-scheletal

Rămâne cea mai bună alegere în examinarea coloanei vertebrale pentru dureri de spate, a articulațiilor sau țesuturilor moi, reușind să diferențieze țesutul bolnav de cel normal, fiind o metodă imagistică mult superioară radiografiei.

          Siemens Somatom Definition AS

Computerul tomograf dispune de tehnologii inovatoare, capabil să reducă semnificativ doza de raze X. Aceasta poate fi personalizată în funcție de segmentul examinat.

Investigațiile de rutină, de tip CT, disponibile în cadrul centrului Scanexpert Galați includ scanarea craniului (pentru diagnosticul tumorilor – empiem subdural, abces, atrofie; traumatismelor; accidentelor vasculare cerebrale; fistulei LCR; herniilor cerebrale), a regiunii cervicale (patologia infecțioasă, inflamatorie sau tumorală), a toracelui (patologia pleurală sau pulmonară), a abdomenului (cu indicații în procesele inflamatorii, colica renală, anevrismul de aortă abdominală, infecții precum apendicita, afecțiuni ale splinei, ficatului, rinichilor, precum și leziunile post-traumatice ale acestora, diagnosticul durerilor abdominale sau pelvine), a pelvisului (cu indiicații în procese inflamatorii, afecțiuni oncologice, colică renală, anevrism de aortă abdominală, diagnosticul durerilor pelvine, indicații pre și post operatorii), a coloanei vertebrale (cel mai frecvent utilizată pentru evidențierea leziunilor posttraumatice ale coloanei vertebrale) și a articulațiilor.

          Entero-CT

Este eficient în diagnosticul afecțiunilor digestive, precum boala Crohn sau alte boli inflamatorii intestinale, obstrucții intestinale, atenția fiind concentrată asupra intestinului subțire.

          Coronarografia CT neinvazivă

Pune în evidență arterele coronare, evaluează calcifierile coronariene, arterele coronare, circulația sistemică, by-pass-urile și stent-urile, cuantifică stenozele și studiază plăcile ateromatoase, fiind o metodă de investigare rapidă și non-invazivă.

          Angio-computer tomografie

Depistează ocluzia venelor, stenoze, dilatările anevrismale, îngustarea sau ocluzia arterelor. Se poate recomanda pacienților care prezintă anomalii ce implică vasele de sânge de la nivelul inimii, creierului, plămânilor, rinichilor sau altor segmente ale corpului: angiografie cerebrală, angiografie artere carotide, angiografie arteră aortă abdominală și toracică, angiografie pelvis, angiografie artere sistem periferic.

          Bronhoscopia virtuală

Permite explorarea interiorului arborelui bronșic și scoate în evidență leziuni stenozante, polipi bronșici. Sunt vizualizate bronhiile mici și traheea.

          Flebografia

Reprezintă examinarea patului vascular venos, fiind indicată în: afectarea varicoasă pentru evidențierea eventualelor cheaguri, depistarea stenozelor sau ocluziilor la nivelul venelor femurale si iliace, vizualizarea venei cave.

          Colonoscopia virtuală

Permite navigarea virtuală în interiorul colonului, cu obținerea unor imagini CT 3D, de înaltă calitate. Este un test imagistic rapid, neinvaziv, cu disconfort minim pentru pacient, ce nu necesită anestezie.

Citește mai multe articole din revista aici!