Metode imagistice în depistarea și diagnosticarea patologiei cardio-vasculare

Dr. Med. Miclăuș Graţian Dragoslav, medic primar radiologie-imagistică

Afecțiunile care implică vase de sânge blocate sau îngustate pot duce la atac de cord, angină pectorală, accident vascular cerebral. Pot fi afectate, de asemenea, miocardul, valvele sau ritmul cordului, mai ales atunci când sunt asociați factori de risc cardiovascular, precum hipertensiunea arterială, fumatul, sedetentarismul, obezitatea sau diabetul zaharat.

Bolile cardiovasculare reprezintă un motiv de îngrijorare tot mai mare, întrucât, dintr-un număr total de 250.000 de decese înregistrate în România în fiecare an, aproximativ 60% sunt cauzate de o boală cardiovasculară.

          Explorarea imagistică a cordului include, pe lângă metodele deja consacrate de investigare, două noi modalități, neinvazive, respectiv computer tomografia și rezonanța magnetică a cordului

Investigarea patologiei cardiace prin computer-tomografie este posibilă odată cu dezvoltarea tehnologică a computer-tomografelor, și anume creșterea vitezei de rotație a ansamblului tub-detectori, ceea ce duce la creșterea rezoluției temporale, creșterea numărului de detectori și diminuarea grosimii slice-urilor scanate, ceea ce duce la creșterea rezoluției spațiale, toate acestea asociate cu scanarea ECG sincronizată, ceea ce permite reconstrucții prospective sau retrospective ale imaginilor achiziționate și absența artefactelor de mișcare cauzate de pulsația cordului.

             Progrese tehnice

Aceste progrese tehnice au permis ca pe lângă evaluarea morfologică a structurilor cardiace, computer-tomografia să poată preciza prezența sau absența leziunilor coronariene, a anomaliilor de emergență a acestora, a anatomiei cardiace, a prezenței malformațiilor cardiace congenitale. De asemenea, CT cardiac permite evaluarea gradului de calcificare a arterelor coronare și calculul scorului de calciu, scor important în predictibilitatea apariției unui eveniment coronarian.

          Achizițiile și reconstrucțiile retrospective pot permite inclusiv reconstrucții cinematice cu evaluarea volumelor ventriculare și calculul fracției de ejecție.

          Importanța rezonanței magnetice a cordului în diagnosticul afecțiunilor cardiovasculare

Deși rezoluția temporală și spațială este deosebită în special la noile computer-tomografe, evaluarea morfologică a structurilor cardiace revine explorării prin rezonanța magnetică a cordului. Aceasta este posibilă datorită apariției magneților și gradienților magnetici deosebit de puternici și dezvoltării de secvențe RMN ultrarapide, care, coroborate cu sincronizarea ECG permit achiziția de imagini ale structurilor cardiace cu o rezoluție și acuratețe deosebită.

Rezonanța magnetică permite diagnosticarea anomaliilor morfologice cardiace, prezența zonelor cicatriciale post-infarct miocardic, determinarea viabilității miocardice, identificarea prezenței formațiunilor tumorale cardiace, primare sau secundare, identificarea prezenței complicațiilor post-infarct miocardic (trombi, anevrisme ventriculare).

          RMN cardiac

O deosebită utilitate a RMN cardiac o constituie posibilitatea evaluării ventriculului drept și a patologiei inflamatorii miocardice, aceasta fiind metoda de elecție în explorarea cordului pentru displazia aritmogenă a ventriculului drept și în identificarea edemului sau a cicatricilor postmiocarditice sau a depozitelor miocardice din cadrul tezaurismozelor.

RMN și-a dovedit utilitatea și în evaluarea jeturilor de regurgitare transvalvulare și în caracterizarea morfologică și funcțională a malformațiilor cardiace congenitale, atât preoperator cât și postoperator.

De menționat este faptul că ambele investigații ale cordului se realizează cu injectare de substanță de contrast, specifică fiecărei metode.

          CT și RMN

Ambele metode de explorare neinvazivă a cordului, CT și RMN, constituie unelte deosebit de puternice în mâna cardiologilor și chirurgilor cardiovasculari, care modifică radical modul de abordare a diagnosticului și tratamentului bolilor cardio-vasculare.

Citește mai multe articole din revistă aici!