Disfunctia articulatiei sacroiliace, cauza a durerii lombare

De ce apar disfunctii la nivelul articulației sacroiliace

In general, disfunctiile la nivelul acestei articulatii apar din doua cauze:

  • Mobilitatea prea mare a articulatiei sacroiliace – hipermobilitatea la nivelul articulatiei sacroiliace poate cauza instabilitate la nivelul zonei pelvine, cauzand astfel si durere. Durerea cauzata mobilitatea excesiva a articulatiei  sacroiliace se resimte in general la nivelul zonei lombare sau a soldului, insa poate iradia catre zona inghinala.
  • Mobilitatea redusa a articulatiei sacroiliace – rigiditatea articulatiei poate cauza tensiune musculara, durere si poate totodata sa inhibe mobilitatea. Durerea este resimtita, in general, pe o parte a zonei lombare sau la nivelul feselor. Totodata insa, durerea poate iradia catre spatele piciorului, semanand cu durerea cauzata de nervul sciatic.

Inflamarea articulatiei sacroiliace poate produce, de asemenea, durere in zona pelvina, precum si rigiditate.

Disfunctiile articulatiei sacroiliace sunt mai frecvente in randul tinerilor si in randul femeilor de varsta medie.

Femeile insarcinate sau care au nascut recent sunt mai predispuse durerilor cauzate de disfunctiile articulatiei sacroiliace.

Cum se manifesta disfunctiile la nivelul articulatiei sacroiliace

  • Durere lombara difuza, care poate fi blanda sau severa. Durerea lombara este resimtita, in general, pe o singura parte, insa exista si situatii exceptionale in care durerea se resimte pe ambele parti.
  • Durere care iradiaza catre solduri, fese si zona inghinala.
  • Durere similara celei cauzata de nervul sciatic, care se manifesta episodic, sub forma de “junghiuri”. Pot aparea furnicaturile si senzatia de amorteala.
  • Rigiditate la nivelul spatelui, soldurilor si zonei pelvine.
  • Instabilitate la nivelul zonei pelvine sau a celei lombare.

Diagnosticarea disfunctiilor articulatiei sacroiliace

Nu exista un test sau o analiza care sa poata diagnostica disfunctiile articulatiei sacroiliace. E nevoie de o combinatie de analize si teste pentru obtinerea diagnosticului corect.

Simptomele problemelor la nivelul articulatiei sacroiliace mimeaza alte afectiuni, printre care si hernia de disc.

Anamneza, examinarea fizica, precum si testele de diagnosticare imagistica pot fi folosite de medic pentru stabilirea diagnosticului corect.