Retinopatia de prematuritate

Articol susținut de Lenscontact  | Al. Mavramol, 2, 800041, Galați | 0236 461 816

Ce este retinopatia?

Retinopatia de prematuritate, cunoscuta in trecut si ca ‘fibroplazia retrolenticulara’, este o afectiune de natura oftalmologica ce afecteaza nou nascutii prematuri (cu varsta de gestatie mai mica de 38 saptamani) si se caracterizeaza prin dezvoltarea anormala a unor vase sangvine la nivelul retinei, vase care pot determina cicatrizari si chiar deslipire de retina in cazurile grave.

Afectiunea poate fi de intensitate moderata, cu doar cateva defecte de camp vizual, sau poate fi atat de agresiva incat sa duca la cecitate.Aceasta boala poate fi intalnita la majoritatea nou-nascutilor prematuri, insa este cu atat mai grava cu cat greutatea si varsta gestationala sunt mai mici.

Problemă majoră

Retinopatia de prematuritate reprezintă o problemă majoră de sănătate în rândul acestor nou-născuți vulnerabili, care dacă nu este depistată și tratată in timp util poate avea efecte dramatice asupra acuității vizuale. La nivel mondial, retinopatia de prematuritate ocupă prima poziție în rândul cauzelor de cecitate care ar putea fi prevenite.   Lucrarea de față aduce în prim plan, ultimele noutăți cu privire la opțiunile terapeutice utilizate în rândul acestor pacienți deosebit de vulnerabili.

Numeroase studii au analizat impactul terapiilor utilizate în managementul retinopatiei de prematuritate asupra acuității vizuale. Bevacizumabul a fost conceput ințial pentru tratarea cancerelor pulmonare, ovariene și colorectale, însă ulterior a fost administrat și intravitrean pentru o serie de patologii oculare. Ranibizumabul este o nouă variantă de anti-VEGF, special concepută pentru afecțiunile oftalmologice, iar rezultatele sale asupra retinopatiei de prematuritate sunt promițătoare. Astfel, în anul 2019, Ranibizumabul  a devenit primul și unicul tratament farmacologic autorizat pentru această patologie oculară, având un profil de siguranță mult mai bun comparativ cu Bevacizumabul, întrucât timpul său de înjumătățire plasmatică este mai redus.

În ultimii ani, terapia anti-VEGF a devenit un element cheie în cadrul managementului retinopatiei de prematuritate, iar Ranibizumabul o nouă opțiune terapeutica pentru acești  pacienți deosebit de fragili.