Cum îți afectează mâncarea procesată creierul?

Problema pe care o întâmpinăm nu este deficiența de macronutrienți (proteine, grăsimi, carbohidrați), mâncarea procesată acoperind totusi necesarul organismului, carența este reprezentată de micronutrienti (vitamine si minerale).

 

Importanță micronutrienților în sănătatea mentală

Având în vedere înclinarea societătii spre consumul de alimente procesate, este de importanță majora întelegerea dovezilor științifice care arată relația dintre consumul necesar de micronutrienți si afectarea mentală, cu predilecție instabilitatea emoțională, iritabilitatea și furia.

Studii vaste efectuate în Spania, Australia, Japonia si Canada au arătat ca persoanele care au o alimentație sănătoase, constituită din alimente naturale, neprocesate au avut predispoziție mai scăzută spre simptome ca anxietatea si stările depresive, față de persoanele care au adaptat un regim pe bază de alimente procesate.

Atenția a fost mai apoi îndreptată spre suplimentele alimenare. În special cele care conțin acesti micronutrienți, în vederea îmbunătățirii simptomatologiei psihice. Astfel, s-a ajuns la concepția greșită ca pentru problema X si nevoie de medicamentul Y. Din păcate, nu asta are la bază „procesorul” nostru.

Pentru a funcționa corect, creierul nostru are nevoie de cel putin 30 de micronutrienți, pentru a-și asigura producția de neurotransmițători, ca serotonina si dopamina, si pentru a elimina din organism reziduurile metabolice.

Cum putem deveni dependeți de alimentele procesate?

Creierul nostru este operat în asa fel încât sa ne provoace sa ne implicăm în activități care ne provoacă placere.  Atunci când consumăm alimente procesate, în creierul nostru se elimină dopamina. În continuarea acestui proces, creierul nostru produce mai multi receptori pentru dopamină. Acest lucru înseamna dorința crescută de a consuma tip respectiv de alimente. Cercul vicios persistă, provocându-ne să mărim cantitatea consumată pentru a resimți iar sentimentul dat de dopamină. Așadar, devenim dependenți.

 

Alimentația procesată îți inflamează creierul.

Produsele procesate prezintă un nivel ridicat de zahar si grăsimi, cu mult peste alte produse naturale.

Reacția care se întâmplă la nivelul creierului este aceeași ca si cea care are loc în momentul în care consumăm alimente la care avem alergie. Acest factor se numește neuroinflamare. Neuroinflamarea provoacă mai departe nenumărate modificări la nivel morfologic si funcțional, cea mai importantă fiind distrucția neuronală.

Cercetătorii din Australia au demonstrat ca cel mult 5 zile de alimentație pe bază de produse procesate, cresc nivelul de inflamație în hipocampus. Persoanele care au fost identificate cu acest simptom au raportat creșterea permanentă si accentuată a poftei de mâncare.

Hipocampusul este responsabil de transmiterea mesajului de sațietate. Acesta fiind primit de la sistemul digestiv. Continuarea acestui stil de alimentație poate produce deteriorare neuronală în zona hipocampusului.Astfel, determinând oamenii sa continue în acest comportament distructiv.

Vestea buna e că noi toti avem puterea de a ne feri de aceste neplăceri sau a le depăși, dacă ne dorim cu adevărat. Putem reuși adoptând la o alta mentalitate, prin care ne putem conserva sănătatea cât mai mult.

Specialiștii sfătuiesc includerea în alimentație a fructelor si legumelor proaspete, care sunt bogate în antioxidanți, de exemplu, vitamina E si polifenolii.

Peștele gras si fructele avocado sunt un izvor de acizi grași Omega-3, cu proprietatea de refacere neuronală.

Un rol important il joacă exercițiile aerobice. Acestea ajută la menținerea unei greutăți optime si cel mai important, îmbunătățeste neuroplasticitatea. Neuroplasticitatea este proprietatea creierului de a-și modifica structura si fiziologia în vederea formării noilor legături neuronale, numite sinapse.

Luate pas cu pas, aceste sfaturi te pot ajuta să-ti păstrezi sănătatea pe toate planurile, în special pe cea mentală care este din ce în ce mai neglijată din cauza stilului de viată haotic, pe care suntem într-o oarecare măsură obligați  să-l trăim.

Concluzii

Concluzia studiilor enumerate mai sus este următoarea: persoanele care au o alimentație echilibrată, bogată în alimente naturale, susțin mult mai bine efectele stresului de zi cu zi si se adaptează mai bine problemelor întâmpinate, având o claritate mult mai bună în găndire datorită conservării mai bune a țesutului cerebral.