Oboseala emoțională. Tu suferi de ea?

Epuizarea emoțională reprezintă starea resimțită de o persoană, manifestată prin oboseală și extenuare din punct de vedere emoțional ca urmare a stresului acumulat din viața personală sau profesională, sau o combinație a celor doua.

 

Exemple de lucruri care pot provoca epuizarea emoțională cuprind: trecerea printr-o schimbare semnificativă în viață , cum ar fi divorțul sau moartea unei persoane dragi sau grijile din punct de vedere financiar.

 

Semne și simptome emoționale ale epuizării:

Sentiment de eșec și îndoială de sine.

Te simți neputincios, prins și învins.

Detașare, simțindu-te singur pe lume.

Pierderea motivației.

Perspectivă din ce în ce mai cinică și negativă.

Scăderea satisfacției și a sentimentului de realizare.

 

Oboseala emoțională cauzează probleme importante persoanei în cauză, atât în starea de bine personală, cât și în relațiile cu persoanele apropiate. Aceste dificultăți pot degenera în stări depresive ca o consecință a „lipsei de control” resimțită de persoana respectivă. Așadar, este necesar să acordați atenție simptomelor pentru a preveni suferințe inutile în plus. Oboseala emoțională poate indica probleme mai grave (depresie, burn-out etc.), deci este important să știți cauza fundamentală care o provoacă pentru a acționa în vederea soluționării problemei de bază.

 

Cum să trecem peste oboseala emoțională?

Oboseala emoțională poate fi vindecată dacă simptomele sunt observate  cât mai precoce posibil. Pentru a preveni efectele adverse ulterioare, este necesar să aveți anumite abilități de coping (strategii de coping pozitive –  luarea timpului liber etc.). Dar, în primul rând, primul pas este să recunoaștem oboseala emoțională  și să găsim circumstanțele ce o cauzează.

 

Mindfulness

Multe studii par să indice că tehnicile de mindfulness poate fi utile pentru astfel de probleme, pentru că ne ajută să ne gestionăm mai sănătos emoțiile. În unele momente, poate fi mai facil să recunoaștem ce întâmplări ne generează epuizare emoțională, iar în altele, trebuie să sapăm puțin mai adânc pentru a afla ce indică simptomele sale.

 

Mai mult, tehnica mindfulness oferă instrumente pentru a vă deconecta de la ceea ce determină stresul. A fi în momentul prezent, cu o atitudine de acceptare și compasiune față de noi înșine, scade  impactul situațiilor stresante emoțional și ne ajută să înfruntăm aceste situații într-o notă pozitivă.

 

De asemenea, exercițiul fizic aduce multe beneficii la nivel psihologic, astfel încât, practica regulată poate genera o cale de eliberare a minții: îmbunătățește stima de sine și promovează eliberarea de substanțe chimice în creier legate de fericire și pozitivitate. În acest sens, un stil de viață sănătos, cu o bună igienă a somnului si o dietă sănătoasă, este esențial pentru a face față zilnic în cel mai bun mod posibil și ne afectează pozitiv bunăstarea emoțională.

 

Știința din spatele plânsului.

Cercetătorii au stabilit că plânsul eliberează oxitocină și opioide endogene , știute și sub numele de endorfine. Aceste substanțe chimice  ameliorarea durerile atât fizice, cât și emoționale.