Stresul VS Anxietatea. Cum să faci diferența?

Din exterior, poate fi foarte dificil să faci diferențierea stresului de anxietate. Amândoua tind să provoace dereglări de somn, oboseală, griji excesive, lipsa concentrării si iritabilitate. Pot duce până la simptomatologie fizică prin creșterea pulsului (tahicardie), tensiune musculară si migrene. Aceste semne pot apărea atât la persoane care experimentează stres, cât si la cele diagnosticate cu tulburare anxioasa. Astfel, poate fi foarte greu de identificată starea patologică în vederea aplicării tratamentului corespunzător.

 

Pe scurt, stresul este reactia naturală, fiziologică a corpului la un stimul exterior, fiind de durată si intensitate scăzută-medie. Stresul poate fi atât negativ, cât si pozitiv. Atunci când stresul intră în joc, te ajută sa scoti la capăt anumite responsabilități intr-un timp foarte scurt, în acest caz poate fi văzut intr-o lumină bună. În momentul în care stresul îți provoacă insomnie, scăderea capacității de concentrare si incapacitatea de a-ți atinge scopurile, atunci lucrurile nu mai sunt asa pozitive.

 

Pe cealaltă parte, anxietatea este o tulburare psihiatrică care poate fi provocată de stres. Anxietatea nu dispare odată ce factorul stresor din exterior a dispărut. Aceasta rămâne prezentă si poate determina serioase incapacități în plan social, ocupational, etc.

 

Simptomele stresului.

Sunt numeroase afecțiuni în strânsă legatură cu stresul, acestea fiind representate de depresie, anxietate, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, afecțiuni gastrointestinale, obezitate si hipertensiune. Nivelurile ridicate de stres pot distruge sănătatea fizică, si  mai ales psihică. Semnele pot fi diverse, fiecare persoană poate fi afectată in mod diferit:

-Dureri de cap frecvente;

-Dereglări ale programului de somn;

-Dureri de gât si spate;

-Ameteli, slăbiciune musculară;

-Transpirații excesive;

-Dificultăți de înghitire – acel nod în gât;

-Răceli frecvente;

-Probleme gastrointestinale;

 

Cum să faci față stresului?

Acest lucru poate să dureze, nu te astepta ca totul să meagră ca prin magie. Ceea ce functionează pentru apropiații tăi este foarte probabil să nu functioneze si pentru tine! Este important să iti organizez propriul tău program de detensionare. Poti încerca:

-Tehnici de respirație relaxante;

-Practicarea sportului si a activității fizice;

-Scrisul într-un jurnal;

 

 

Simptomele tulburării anxioase generalizate.

Principala caracteristică a tulburării anxioase generalizate este existența mai multor zile în care anxietatea este prezentă fată de celelalte zile, când aceasta nu este, timp de șase luni. Intestitatea depăseste cu mult nivelurile normale.

Alte caracteristici sunt:

-Dificultate în controlul grijilor;

-Agitație severă, cu sentimentul ca esti mereu pe punctul de a claca:

-Dificultăți de concentrare, dese blocaje mentale;

-Simptome fizice: dificultăți de respirație, puls mărit, transpirații excesive, lipsa de aer, dureri precordiale;