Cele 5 limbaje ale iubirii. Pe tine care te reprezintă?

Pentru a ne comunica dragostea ca și cel de lângă noi să o inteleagă și să o simtă, trebuie să întelegem limbajul primordial prin care acesta percepe iubirea.

 

Se întâmplă rareori ca partenerii să aibă același limbaj primar al iubirii. Avem, în general, inclinarea de a ne exprima în propriul limbaj primar al iubirii și suntem poate jigniți  când partenerul nu pricepe ceea ce-i comunicăm. Noi ne exprimăm iubirea, dar celălalt n-o receptează, și asta tocmai pentru că utilizăm un limbaj străin lui. Aceasta este problema fundamentală a cuplurilor.

 

Primul limbaj al iubirii: Declarațiile.

 

Una dintre modalitățile de exprimare a iubirii este folosirea cuvintelor care o clădesc.

 

Prin declarații, sau cuvinte de laudă, ne exprimăm iubirea într-un mod foarte puternic. Cel mai potrivit ar fi să facem declarații simple, directe, cum ar fi: „ Ce bine îți stă cu camașa asta!”, „Îți mulțumesc mult că m-ai ajutat la gătit!”

Încurajările.

Complimentele sunt doar una  dintre căile prin care îi putem face declarații partenerului. Un dialect al acestui limbaj sunt încurajările. Ca să-ți poți încuraja partenerul de viață, trebuie să empatizezi cu el, să vezi lucrurile din prisma lui. Însă, înainte de orice, trebuie să-ți dai seama care sunt lucrurile importante pentru el.

Vorbele rostite pe un ton frumos.

Iubirea înseamnă bunătate. Dacă dorim să ne exprimăm iubirea verbal, trebuie să rostim vorbele pe un ton frumos.

 

Vorbele rostite cu politețe.

Felul în care ne exprimăm dorințele este extrem de important. Dacă le rostim ca pe niște porunci, este imposibil să creăm o apropiere în cuplu. Partenerul se va înstrăina. Rugându-ți partenerul să facă un lucru, îi recunoști, de fapt, valoarea și talentul. Practic, îi arăți că are o calitate sau că poate face un lucru valoros pentru tine. Însă atunci când îi poruncești ceva, te transformi din iubit în tiran.

 

 

Al doilea limbaj al iubirii: timpul petrecut în doi.

 

A „petrece timp împreună” înseamnă să acorzi toată atenția asupra celuilalt. Asta nu înseamnă să stai pur și simplu lângă el, pe canapea și să vă uitați la televizor. Baza, în ceea ce privește timpul petrecut în doi este ca partenerii să stea efectiv împreună. Simpla prezență fizică este insuficientă… când stăm împreună cu partenerul nimic nu trebuie să ne distragă atenția.

 

Activități comune.

Acest limbaj fundamental contruit din timpul petrecut în doi, sau în atenția acordată exclusiv partenerului de viață, mai are un dialect: activitățile comune, adică a face împreună lucruri care îi fac fericiți atât pe el cât si pe ea. Activitățile comune pot fi din orice arie de hobby-uri, a unuia dintre parteneri sau chiar a amândurora. Nu contează ce faceți, ci motivul pentru care faceți acel lucru. ideea e să aveți o activitate împreună.

Unul dintre rezultatele secundare ale faptului de a derula activități în comun este că furnizează o comoară de amintiri pe care o poți exploata în anii ce vin.

 

Al treilea limbaj al iubirii: Darurile.

 

Un dar este un lucru pe care îl primești cu mâinile deschise și-ți zici: „Uite, s-a gândit la mine” sau „Nu m-a uitat!”. Uneori, ne amintim de cineva și-i oferim un dar. Darul în sine este un simbol al gândului acelui om. Nu are importanță dacă ai dat sau nu bani pe el. Esența e că te-ai gândit la persoana respectivă și că ți-ai concretizat gândul oferindu-i un dar, în chip de exprimare a iubirii tale.

 

Dacă partenerei sau partenerului tău îi face plăcere să primească daruri, trebuie să înveți să-i faci cadouri. De fapt, acesta este limbajul cel mai ușor de învățat.

 

 

Al patrulea limbaj al iubirii: Serviciile

 

Gătitul, așezatul mesei, spălatul vaselor, datul cu aspiratorul, ștersul prafului, dusul gunoiului, schimbatul scutecelor copilului, zugrăvitul dormitorului, ordonarea cărților în bibliotecă, repararea mașinii, ca să fie mereu în stare bună de funcționare, spălarea sau aspirarea interiorului mașinii, punerea în ordine a lucrurilor în garaj, tunsul ierbii, îngrijirea copacilor,  plimbatul câinilor, schimbarea nisipului pisicii sau a apei din acvariul cu pești sunt, toate, servicii. Ele presupun grijă, spirit organizatoric, timp, efort și energie. Executate cu drag, acestea formează o expresie reală a iubirii.

 

 

Al cincilea limbaj al iubirii: contactul fizic.

 

Se știe de multă vreme că atingerile reprezintă o modalitate de exprimare a iubirii. Ținutul de mână, săruturile, îmbrățișările și raportul sexual reprezintă, toate, modalități prin care îi putem comunica partenerului sentimentele noastre de iubire. Pentru unii, atingerile constituie principalul limbaj al iubirii. Dacă nu au parte de acest lucru, nu se simt iubiți. În schimb, dacă sunt alintați, rezervorul lor afectiv este plin și se simt în siguranță, știu că sunt iubiți de celălalt.