Afecțiunile tiroidiene. Ce sfaturi să urmezi și la ce să ai grijă.

Sfaturi

Testează-ți tiroida regulat.

Este de o importantă majoră să iti verifici nivelurile de hormoni tiroidieni regulat. Doctorul de cele mai multe ori se bazează exclusiv pe rezultatele analizelor pentru a vedea eventuala apariție a problemelor tiroidiene, eventuala regresie a afectiunii sau în unele cazuri, agravarea acesteia. Nerespectarea acestei reguli poate duce la trecerea cu vedere a posibilei înrăutățiri a condiției.

 

Hidratează-te corespunzător.

Pacientii cu afectare tiroidiană sunt sfătuiți sa bea apă filtrată. Acest fapt se datorează prezentei clorului, fluorului si bromului în cantități mult prea mici și de asemenea, lipsa de iod din apa ajută la funcționarea normală a tiroidei. Apa filtrată poate asigura si epurarea toxinelor din ficat si rinichi.

 

Consumă alimente bogate în seleniu, tirozină si antioxidanți.

Oamenii cu afecțiuni tiroidiene au nevoie în alimentatia lor alimente bogate în vitamina B, ca și fructele de mare, nucile braziliene, organe (ficat, rinichi) .  Aceste alimente conțin seleniu, care are rol de a converti hormonul T4 in T3.

Alimentele care conțin tirozină sunt: migdalele, semintele de susan, fulgii de ovăz.

Alimentele care sunt bogate în antioxidanți includ: legumele si fructele proaspete. Rolul antioxidanților este de a scădea nivelul inflamației si stresului oxidativ din corp, care îngreunează procesul tuturor funcțiilor, inclus funcției tiroidei.

 

Fii sigur că ai destule probiotice în dietă.

Probioticele sunt alimente si suplimente alimenare care sunt abundente în bacterii sănătoase, care ajută la mentinerea unui microbiom bacterian al intestinului în limite sănătoase. Aceste probiotice ajută și la îmbunătățirea digestiei, combat diareea si consipația si luptă impotriva infecțiilor.

 

Ai grijă la următoarele obiceiuri:

 

Fumatul

Pacientii cu afectare tiroidiana ar trebui să renunte la fumat si alcool cu orice preț. Acest lucru este indicat din cauză că alcoolul are funcție de deprimare a intregului organism. Astfel, scade activitatea gladei tiroide. Atât alcoolul cât si fumatul au acelasi mecanism distructiv. Acestea în acelasi timp, si  blochează activitatea iodului de la nivelul glandei si sinteza hormonilor de la nivelul ei.

 

Nu urma diete restrictive.

Urmarea unei diete restrictive, în care renunți la una sau mai multe grupe de alimente importante poate fi mai dăunătoare decât crezi. Da, acestea te-ar putea ajuta să slabești, dar nu în modul sănătos în care ar trebui. În momentul în care faci schimbări atât de majore în alimentația ta, corpul tău intra în stadiul de infometare. În acel moment, nivelul de cortizol (hormonul stresului) crește semnificațiv si determina inflamație în corp, care afectează în mod direct tiroida, dând peste cap procesul de sinteză.

 

Încearcă sa eviti zahărul rafinat si cafeina.

Atât zahărul rafinat, cât si cafeina au efect stresor asupra organismului întreg. Consumul de cafeină în cantități mici este benefic, reușind sa gestioneze nivelul inflamator prin deschiderea vasele sanguine. Atunci când consumul este crescut, nivelul de TSH (hormonul produs de glanda pituitară) poate fi alterat.

 

Nu te trata singur!

Majoritatea pacientilor întâmpină dificultăți în a intelege ce se intampla în corpul lor si motivul pentru care se simt rău. Așadar, isi indreaptă atenția asupra internetului pentru răspunsuri. Este absolut normal ca oamenii să se informeze asupra simptomelor si afecțiunilor specifice tiroidei dar cel mai important este să consulte un doctor pentru a obtine un tratament de specialitate în vederea tratării problemei, decât să apeleze la Dr. Internet, care cel mai adesea poate face mai mult rău decât bine.