Adevărul despre orezul expandat.

Beneficiile rondelelor de orez.

Unele beneficii ale rondelelor de orez sunt reprezentate de beneficii aduse de cantitatea mica de calorii. În general sunt fără gluten, asadar sunt beneficii persoanelor cu intoleranță. In unele cazuri sunt făcute din cereale integrale, ce aduc si ele beneficii multiple sănătății.

În general, rondelele de orez sunt substituitoare pentru paine, care poate fi mai bogată caloric. Datorită continutului de aer, poti avea senzația ca mananci mai mult decât mănânci în realitate si deci iti este oferită o senzatie de satietate. În scenariul asta, trebuie oferită atentie cantității pentru a fi sigur că esti in limita calorică.

 

Unele tipuri de rondele sunt făcute din cereale integrale.

Orezul brun poate fi folosit în producerea rondelelor.

O dietă bogată în cereale integrale s-a dovedit că scade riscul de afecțiuni cronice. Fii atent la ambalaj, trebuie să fie mentionată pe ambalaj prezenta cerealelor integrale.

 

Majoritatea sunt gluten-free.

Fiind obtinute din orez, majoritatea sunt fără continut de gluten. Unele variante pot avea in componenta orz sau alte cereale care continut gluten, deci fii atent la etichetă dacă te confrunti cu afectiuni ca si boala celiacă sau sensibilitatea la gluten.

 

Efecte mai putin benefice ale rondelelor de orez.

Acestea iti pot provoca cresterea glicemiei, in mod special dacă mănânci mai multe portii în acelasi timp sau dacă ai ales un brand de rondele de orez cu continut de zahăr adăugat.

În general, din punct de vedere nutritional, acestea sunt contituite doar din carbohidrați si o cantitate infimă de proteine si fibre, care daca ar fi în cantități mai mari, ar putea să mai scadă efectul acelor carbohidrați asupra nivelului glicemic.

Pentru a putea scade efectul lor asupra glicemiei, combină-le cu proteine ca si, carnea, brânza, hummusul sau untul de arahide si adaugă fibre sub formă de fructe si legume.

 

Pot persoanele diabetice să consume rondele de orez?

Aceste rondele sunt foarte usor digerabile si astfel, pot creste rapid glicemia. Așadar, nu sunt ideale consumate singure pentru persoanele afectate de diabet.

Totuși, o simplă rondea contine doar 7 g de carbohidrați, deci poate fi usor adaugata in necesarul zilnic la o masă sau o gustare.

Incearcă totuși sa rămâi la o singură portie (o rondea), sau adaugă o sursă de proteină sănătoasă, grăsime sănătoasă, sau fibre pentru a echilibra nivelul glicemic si pentru a-ți oferi o senzație de satietatea mai îndelungată.

Unele topping-uri pentru persoanele diabetice pot fi: avocado, untul de arahide si hummusul.

 

Efecte pe termen lung.

Consumul acestor rondele de orez în mod regulat, timp indelungat iti poate obosi pancreasul. Astfel, nivelul glicemiei tale poate fi dat peste cap. O glicemie care nu este în echilibru poate duce la senzația de foame permanentă si incontrolabilă, creștere în greutate si chiar dezvoltarea  diabetului zaharat de tip 2.