Zona Zoster. Ce trebuie să știi?

CE ESTE ZONA ZOSTER?

Zona zoster (cunoscută și sub numele de herpes zoster) este o boală virală care afectează nervii și pielea din jur. Este cauzată de reactivarea aceluiași virus care provoacă varicela.

Odată ce ați avut varicela, virusul rămâne latent (inactiv) în sistemul dumneavoastră nervos. Se poate reactiva mai târziu în viață și poate cauza zona zoster.

DURERE ȘI COMPLICAȚII

Majoritatea oamenilor nu au efecte pe termen lung, dar pentru unii oameni zona zoster poate provoca complicații. Durerea nervoasă pe termen lung pe care o experimentează unii oameni după ce erupția zoster s-a vindecat este cunoscută sub numele de nevralgie post-herpetică (PHN) . PHN este cea mai frecventă complicație a zosterului. Aceasta poate fi o durere nervoasă severă, neplăcută, pe termen lung, care este adesea descrisă ca arsură, înjunghiere sau pulsație. Acest lucru poate dura săptămâni, luni sau pentru câteva persoane, chiar ani.

Pentru unii oameni, chiar și o adiere ușoară pe piele poate fi dureroasă și supărătoare. PHN poate afecta calitatea vieții și majoritatea bolnavilor spun că se bucură mai puțin de viață și își găsesc somnul, munca și viața socială perturbate. Cu cât ești mai în vârstă, cu atât este mai probabil să ai dureri nervoase de lungă durată.

Uneori, zona zoster se poate dezvolta în ochi și/sau afecta pielea pleoapei. Acest lucru poate provoca dureri severe și poate duce la scăderea vederii sau, rareori, la orbirea permanentă a ochiului afectat.

Zona zoster poate duce, de asemenea, la alte complicații, cum ar fi cicatrici, infecții ale pielii sau, rareori, pierderea auzului.

Zona zoster și complicațiile sale pot fi dificil de gestionat. Opțiunile de tratament variază de la persoană la persoană, în funcție de zona afectată de zona zoster.

Este important să vă consultați cât mai curând posibil după erupția cutanată, deoarece tratamentele, dacă este necesar, trebuie începute cât mai curând posibil. Medicul dumneavoastră de familie vă poate prescrie medicamente analgezice și/sau antivirale.

Zona zoster poate fi prevenită și prin vaccinare. Vaccinarea zona zoster nu face parte din programul de vaccinare de rutină din Irlanda. Este posibil ca vaccinul să nu fie potrivit pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale. Pentru mai multe informații despre zona zoster, discutați cu medicul dumneavoastră de familie, farmacistul sau asistenta. 

ERUPȚIE CUTANATĂ CU ZONA ZOSTER

Zona zoster se caracterizează printr-o erupție dureroasă, care afectează de obicei o parte a corpului, cel mai adesea pe trunchi sau pe trunchi, dar zona zoster se poate dezvolta și pe cap și gât sau în jurul ochiului. 1

Erupția se transformă în vezicule dureroase, pline de lichid, care izbucnesc, se usucă și formează cruste acolo unde au fost veziculele. 1

În 10-20% din cazuri, zona zoster afectează ochiul, ceea ce poate duce la agravarea vederii sau chiar la orbire a ochiului afectat. Zona zoster poate duce la alte complicații, cum ar fi cicatrici, infecții ale pielii sau, rareori, pierderea auzului. 2

EXISTĂ TRATAMENTE DISPONIBILE PENTRU ZONA ZOSTERSeveritatea zosterului variază de la persoană la persoană și unii oameni vor necesita tratament pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor zosterului. Nu există un remediu pentru zona zoster, dar tratamentul poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Dacă credeți că ați dezvoltat zona zoster, consultați medicul de familie cât mai curând posibil. Tratamentul precoce poate ajuta la reducerea severității simptomelor dumneavoastră. Medicul dumneavoastră de familie vă poate prescrie medicamente pentru ameliorarea durerii și/sau medicamente antivirale.

CÂT DE PROBABIL AM SĂ FAC ZONA ZOSTER?

Există o șansă de 1 din 4 să dezvolți zona zoster la un moment dat în viața ta.

Nu se înțelege pe deplin de ce virusul zona zoster se reactivează la unii oameni și nu la alții, dar se crede că se datorează unui sistem imunitar mai scăzut.

Sistemul imunitar slăbește odată cu vârsta și astfel șansa de a dezvolta zona zoster crește pe măsură ce îmbătrânim. 2 din 3 cazuri de zona zoster apar la persoanele peste 50 de ani și, de asemenea, tinde să fie mai gravă la persoanele peste 50 de ani.